Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO. Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach. Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj. X
STRONA GŁÓWNA / REPERTUAR / ZAPOWIEDZI / WYDARZENIA / FESTIWALE / KINO / CENY BILETÓW / KONTAKT
FOTORELACJE / ZŁOTY GLAN / EDUKACJA FILMOWA / CHARLIE OUTSIDE / OPEN CINEMA / SKLEP / POLITYKA RODO


1 FESTIWAL KINA NIEZALEŻNEGO "OFF JAK GORĄCO"
9-11 czerwca 2006 r., kino Charlie


Opis imprezy   Plakat   Jury   Regulamin i formularz zgłoszeniowy
Program   Filmy   Repertuar   Imprezy towarzyszące   Laureaci


Jak Ci się podoba idea i plakat naszej nowej imprezy? Przejdź do dyskusji


Jury:


FILIP BAJON

Urodzony 25 Sierpnia 1947 w Poznaniu. Reżyser filmowy, pisarz, pedagog, Poznaniak. Ukończył prawo na UAM (1970) i reżyserię w PWSFTviT Film dyplomowy "Sadze", realizowany w 1973, którego bohater został zmuszony do tłumienia robotniczego protestu w grudniu 1970, nie został zaliczony.

Od 1970 publikuje utwory literackie w prasie. W 1971 r. wydał pierwszą powieść "Białe niedźwiedzie nie lubią słonecznej pogody",. Opublikował także zbiór opowiadań "Proszę za mną w górę" (1972), powieści "Serial pod tytułem" (1974), "Podsłuch" (1994) i wiele scenariuszy filmowych. Po studiach związany z zespołem filmowym "TOR". Jego pierwsze filmy krótkometrażowe, dokumentalne i fabularne opowiadały o sporcie. Szybko odnalazł swój własny styl daleki od powszechnej wówczas estetyki Kina Moralnego Niepokoju, stając się jednym z najważniejszych reżyserów lat 70 i 80.

Członek zarządu SFP. Wykładowca Szkoły Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego na Uniwersytecie Śląskim. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski 2002.

Filmografia:
  • 2006 - FUNDACJA Reżyseria, Scenariusz,
  • 2005 - BENZYNA w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reż., Scen.
  • 2003 - OPOWIADANIE Opieka artystyczna,
  • 2002 - PRZEDWIOŚNIE TV Reżyseria, Scenariusz,
  • 2001 - PRZEDWIOŚNIE Reżyseria, Scenariusz,
  • 1999 - CÓRY SZCZĘŚCIA Producent,
  • 1996 - SHANGHAI 1937 Obsada aktorska,
  • 1996 - POZNAŃ 56 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1995 - AKWARIUM Producent,
  • 1994 - TORVENYTELEN Producent,
  • 1993 - LEPIEJ BYĆ PIĘKNĄ I BOGATĄ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1992 - SAUNA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 - UNE PETITE VIE TRANQUILLE Reżyseria
  • 1991 - QUAND LA POLICE SONERA Reżyseria,
  • 1990 - PENSION SONNENSCHEIN Reżyseria, Scenariusz,
  • 1989 - BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH Reżyseria, Scenariusz,
  • 1988 - AMERYKANKA Opieka pedagogiczna,
  • 1986 - MAGNAT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1986 - BIAŁA WIZYTÓWKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1984 - ENGAGEMENT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - WAHADEŁKO Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - KTO ZA? Obsada aktorska (Elektryk),
  • 1979 - KLINCZ Scenariusz, Dialogi,
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Reżyseria, Scenariusz,
  • 1978 - ZIELONA ZIEMIA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1977 - REKORD ŚWIATA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - POWRÓT (1976) Reżyseria, Scenariusz,
  • 1975 - BIELSZY NIŻ ŚNIEG Obsada aktorska (pan "biały mężczyzna"; nie występuje w czołówce)
Nagrody
  • 1999 - FARBA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy producent; za rok 1998
  • 1997 - POZNAŃ 56 Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
  • 1997 - POZNAŃ 56 Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) nagroda za reżyserię
  • 1996 - POZNAŃ 56 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1992 - SAUNA Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji
  • 1987 - MAGNAT Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1986
  • 1987 - MAGNAT Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Figueira da Foz (MFF) Grand Prix
  • 1981 - WAHADEŁKO Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenariusz
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Sebastian (MFF) wyróżnienie w sekcji nowych realizatorów
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Remo (MFF Autorskich) nagroda za debiut reżyserski
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY Don Kichot (Nagroda PF DKF)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Samowar, Nagroda Entuzjastów Kina (przyznawana przez DKF w Świebodzinie)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy za najlepszy debiut reżyserski w polskim przeglądzie debiutów
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda "Jantar"
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za debiut reżyserski
  • 1978 - POWRÓT (1976) Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: debiut reżyserski w filmie fabularnym; przyznana za rok 1977; nazwa nagrody: Nagroda "Filmu"
  • 1978 - REKORD ŚWIATA Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy
  • 1972 - BIAŁE NIEDŹWIEDZIE NIE LUBIĄ SŁONECZNEJ POGODY Powieść. Nagroda im. Wilhelma Macha za najlepszy debiut
Dokumenty, krótkimetraż, animacje
  • 1998 - POSZUKIWANY RYSZARD KAPUSCIŃSKI Reż, Scen
  • 1991 - POWTÓRKA Z CONRADA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - WIDEOKASETA Reżyseria, Scenariusz,
Etiudy studenckie PWSTFiTV
  • 1973 - SADZE Reżyseria,
  • 1973 - I INNI Reżyseria, Scenariusz,
  • 1972 - W KOLEJCE PO SZCZĘŚCIE Współpraca reżyserska,
  • 1972 - PRZYCZYNEK DO TEORII JĘZYKOZNAWSTWA Reż.


PIOTR TRZASKALSKI

Urodził się w Łodzi w 1964 r. W 1989r uzyskał magisterium na Wydziale Kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Następnie swoje wykształcenie uzupełnił studiami na Wydziale Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej PWSFTviT w Łodzi. W ramach stypendium The Northern School of Film and Television w Leeds zrealizował film fabularny "Someone". Poźniej zajął się współpracą z Telewizją Polską, jako twórca niezależny. Jest autorem i współautorem programów o sztuce, teledysków i filmów dokumentalnych (m.in. "Roman Kramsztyk - powrót", "Katalog", Candid Camera zapis cenzurowany", "Inny teatr", "Malowanki Franka Firanki" ). Jego film "Edi" to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat.

Piotr Trzaskalski za swoją działalność artystyczną został uhonorowany Paszportem Polityki.

Filmografia:
  • 2005 -DŁUGOPIS w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reżyseria, Scenariusz, ETIUDA
  • 2005 - MISTRZ Reżyseria, Scenariusz,
  • 2004 - VON DEN SOCKELN Etiuda pt. POLAND
  • 2002 - EDI Reżyseria, Scenariusz,
  • 2000 - WIGILIJNA OPOWIEŚĆ Reżyseria, TV
  • 2000 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE TV
  • 1999 - ŻYWOT ŁAZIKA Z TORMESU Scenariusz, Reżyseria, TV
  • 1999 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE Reżyseria, TV
  • 1998 - WALIZKA Reżyseria, TV
  • 1996 - SERCE DZWONU Adaptacja, Reżyseria, TV
  • 1995 - KOTEK Reżyseria, ANIMACJA
ETIUDY SZKOLNE PWSFTviT
  • 1992 - PANIENKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 - WLAZŁ KOTEK (Trzaskalski P. ) Reżyseria,
  • 1991 - PAMIĘTNIK Z OKRESU DOJRZEWANIA Reżyseria,
  • 1991 - CZAS NA GRANICY Reżyser II,
  • 1990 - W POKOJACH Reżyseria,
  • 1989 - TEDANT Reżyseria,
  • 1989 - JASNOŚĆ Reżyseria,
  • 1989 - DISCOPATIA Reżyseria,
NAGRODY:
  • 2006 - MISTRZ (2005) Triest (Kino Środkowo-Wschodnie Europy) nagroda publiczności
  • 2006 - MISTRZ (2005) Miami (Międzynarodowy Festiwal Filmowy) Nagroda FIPRESCI
  • 2003 - EDI Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2002; przyznana ex eaquo z filmem "Pianista"
  • 2003 - EDI Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; za rok 2002 (24.02)
  • 2003 - EDI Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") nagroda główna "Jańcia Wodnika"
  • 2003 - EDI Tbilisi (MFF) II nagroda "Srebrny Prometeusz"
  • 2003 - EDI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
  • 2003 - EDI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Maszkaron - Nagroda Publiczności
  • 2003 - EDI Split (SFF) nagroda publiczności
  • 2003 - EDI Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy "Prowincjonalia") Złoty Jańcio (nagroda główna)
  • 2003 - EDI Paszport "Polityki" (nagroda kulturalna tygodnika "Polityka") nagroda w kategorii: film "za odważne podjęcie tematu współczesnego oraz wielką moralną wrażliwość"; za rok 2002, przyznana 7 stycznia 2003
  • 2003 - EDI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy scenariusz
  • 2003 - EDI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria
  • 2003 - EDI Łagów (LLF) Złote Grono "za znalezienie harmonijnej formy dla opowieści o istocie człowieczeństwa"
  • 2003 - EDI Karlovy Vary (MFF) Nagroda pozaregulaminowa firmy Philip Morris
  • 2003 - EDI Cleveland (Festiwal Kina Niezależnego) nagroda główna w konkursie filmów środkowo- i wschodnioeuropejskich
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda Międzynarodowego Zrzeszenia Klubów Filmowych
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda Jury Ekumenicznego dla najlepszego filmu prezentowanego w ramach Forum Młodego Kina
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda FIPRESCI
  • 2003 - EDI Alba (MFF) Nagroda Dziennikarzy
  • 2002 - EDI Warszawa (WFF) Grand Prix
  • 2002 - EDI Konin (Przegląd Polskich Filmów Fabularnych "Debiuty") Nagroda Publiczności
  • 2002 - EDI Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 2002 - EDI Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy
  • 2000 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE Poznań (MFF dla Dzieci "Ale Kino") Nagroda Jury Dziecięcego "Marcin"
  • 1998 - WALIZKA Płowdiw (MFF Telewizyjnych) nagroda zarządu miasta Płowdiw


MARIOLA WIKTOR

Dziennikarka filmowa, jurorka i członek FIPRESCI (Międzynarodowego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych).Absolwentka polonistyki i kulturoznawstwa UŁ.

Obecnie współpracuje m.in. z "Filmem", "Kamerą, Filmem&TV", "Kinem" "Arte", "Wysokimi obcasami", "Vivą", "Zwierciadłem", "Piotrkowską 104".

Jest stypendystką studium dziennikarskiego Wolfson College w Cambridge w Anglii.

W ubiegłym roku pod patronatem Instytutu Kultury Polskiej przygotowała i zorganizowała III Festiwal Filmu Polskiego w Londynie dla publiczności brytyjskiej. Bywalczyni wielu polskich i zagranicznych festiwali filmowych oraz międzynarodowych seminariów. Publikuje korespondencje, relacje, recenzje oraz wywiady z wybitnymi i cenionymi w świecie ludźmi kina.



GREG ZGLINSKI

Greg Zglinski (ur. 1968) Reżyser filmowy, a także producent, scenarzysta, montażysta i kompozytor muzyki filmowej. Były gitarzysta w formacjach rockowych w Zurychu w Szwajcarii, gdzie mieszkał przez 15 lat. Absolutorium w 1996r. pod opieką artystyczną Krzysztofa Kieślowskiego na wydziale reżyserii filmowej w "PWSFTViT" w Łodzi.

FILMOGRAFIA:

CAŁA ZIMA BEZ OGNIA (TOUT UN HIVER SANS FEU) (2004)
- "CinemAvvenire Award" dla najlepszego debiutu oraz "Signis-Prize" na 61.Festiwalu Filmowym w Wenecji w 2004 r.
- "Szwajcarska Nagroda Filmowa" ("Prix Cinema Suisse") dla najlepszego pełnometrażowego Filmu szwajcarskiego w 2005 r.
- "Nagroda Miasta Bozen" dla najlepszego filmu oraz "Nagroda Publiczności" na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Bozen/Tyrol Południowy
- "Brązowe Grono" na 35. Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie, 2005
- "Alternatywna Nagroda Krytyki" na 57. Festiwalu w Locarno, 2005

NA SWOJE PODOBIEŃSTWO (2001)
- II. Nagroda (Fipa D'Argent) na festiwalu "FIPA" w Biarritz/Francja, 2002
- Nagroda Ministerswa Kultury i Sztuki w Szwajcarii w 2002r.

ŻYCIE ŁODZI (1997)
film dokumentalny

PRZED ZMIERZCHEM (1995)
fillm krótkometrażowy
- Nagroda Ministerswa Kultury i Sztuki w Szwajcarii w 1997 r.

GUILT (1994)
film krótkometrażowy

POKONAĆ GÓRĘ (1994)
fillm dokumentalny
- Nagroda Publiczności na "7th Calcutta Film Festival on Mountains" w 1996 r.

QB (1993)
film dokumentalny

SPUTNIK (1992)
film krótkometrażowy
- II. Nagroda na festiwalu filmowym w Lucernie / Szwajcaria w 1993 r.

CONFUSION (1989)
film krótkometrażowy
- I. Nagroda i Grand Prix na festiwalu "Grand Prix Objectiv'89" w Baden / Szwajcaria

RUMMEL (1987)
fIlm krótkometrażowy
- I. Nagroda i Grand Prix na festiwalu "Grand Prix Objectiv'87" w Baden / Szwajcaria

OUTTIME (1987)
film krótkometrażowy
I. Nagroda na festiwalu "Grand Prix Objectiv'87" w Baden / Szwajcaria



ŁUKASZ DZIĘCIOŁ

Producent filmowy, współpracujący głównie przy filmach młodych artystów takich jak Sławomir Fabicki, Piotr Trzaskalski czy Franco de Pena. Ukończył studia producenckie The Los Angeles Film School i filmoznawstwo na Uniwersytecie Łódzkim. Jeden z filarów firmy OPUS FILM w Łodzi.

Filmografia:

2001
Jedziemy w stronę słońca, reż. Kierownik produkcji

2003 - 2004
Producent 10 filmów studenckich na the Los Angeles Filmschool (w tym "Somewhere in Hollywood", reż. Tom Kolinski)

2004 - 2005
Mistrz, reż. P. Trzaskalski (producent)
Masz na imię Justine, reż. F. de Pena (producent wykonawczy)
Z odzysku, reż. S. Fabicki (producent)
Monachium, reż. S. Spielberg (staż na planie filmowym)
Hi way, reż. Jacek Borusinski
Chłopiec na galopującym koniu, reż. Adam Guzinski
W tej chwili pracuje nad dwoma projektami.


Repertuar

Wydarzenia

Kino

Kupujesz bilet online? Możesz okazać go na telefonie, przed wejściem na salę









www.OpenCinema.pl
Zapraszamy do współpracy przy
organizacji kina letniego




Subwencja


Copyright 2021 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone / Polityka RODO / Polityka Cookies