Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO. Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach. Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj. X
STRONA GŁÓWNA / REPERTUAR / ZAPOWIEDZI / WYDARZENIA / FESTIWALE / KINO / CENY BILETÓW / KONTAKT
FOTORELACJE / ZŁOTY GLAN / EDUKACJA FILMOWA / CHARLIE OUTSIDE / OPEN CINEMA / SKLEP / POLITYKA RODO


"JESZCZE NIE WIECZÓR" - POKAZ PRZEDPREMIEROWY Z UDZIAŁEM TWÓRCÓW: JANA NOWICKIEGO I JACKA BŁAWUTA
7 maja 2009 r., g. 19.00, Kino Charlie


Wstęp   Dom Artystów Weteranów w Skolimowie   O twórcach   O aktorach

Rozmowa z Jackiem Bławutem   Rozmowa z Antonim Pawlickim   Rozmowa z Sonią Bohosiewicz


O aktorach


Jan Nowicki - wybitny aktor filmowy i teatralny, urodzony w 1939 roku w Kowalu koło Włocławka. Absolwent krakowskiej PWST (1964); w późniejszych latach dziekan Wydziału Aktorskiego tej uczelni. Współpracował z najważniejszymi osobowościami reżyserskimi polskiego kina: Andrzejem Wajdą, Wojciechem Jerzym Hasem, Andrzejem Kondratiukiem, Tadeuszem Konwickim.

Wybrana filmografia:
  • Popioły (1965), reż. Andrzej Wajda
  • Pan Wołodyjowski (1969), reż. Jerzy Hoffman
  • Trzecia część nocy (1971), reż. Andrzej Żuławski
  • Skorpion, panna i łucznik (1972), reż. Andrzej Kondratiuk
  • Sanatorium pod klepsydrą (1973), reż. Wojciech Jerzy Has
  • Wielki Szu (1982), reż. Sylwester Chęciński
  • O-Bi, O-ba. Koniec cywilizacji (1984), reż. Piotr Szulkin
  • Magnat (1986), reż. Filip Bajon
  • Bal na dworcu w Koluszkach (1989), reż. Filip Bajon
  • Lawa (1989), reż. Tadeusz Konwicki
  • La settima stanza (1995), reż. Marta Meszaros
  • Historia kina w Popielawach (1998), reż. Jan Jakub Kolski
  • Przedwiośnie (2001), reż. Filip Bajon
  • Tulipany (2004), reż. Jacek Borcuch

Danuta Szaflarska - legenda polskiego kina. Absolwentka Państwowego Instytutu Sztuki Teatralnej w Warszawie (1939). Występowała w teatrze Frontowym AK; po wojnie krótko związana ze Starym Teatrem w Krakowie. Od 1949 gwiazda stołecznych teatrów, kolejno: Współczesnego, Narodowego i Dramatycznego. Laureatka nagrody dla najlepszej aktorki na 32. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni ("Pora umierać") i Orła 2009 za występ w komedii "Ile waży koń trojański?".

Wybrana fimografia:
  • Zakazane piosenki (1946), reż. Leonard Buczkowski
  • Skarb (1948), reż. Leonard Buczkowski
  • Dziś w nocy umrze miasto (1961), reż. Jan Rybkowski
  • Dolina Issy (1982), reż. Tadeusz Konwicki
  • Korczak (1990), reż. Andrzej Wajda
  • Pożegnanie z Marią (1993), reż. Filip Zylber
  • Księga wielkich życzeń (1997), reż. Sławomir Kryński
  • Tydzień z życia mężczyzny (1999), reż. Jerzy Stuhr
  • Pora umierać (2007), reż. Dorota Kędzierzawska

Beata Tyszkiewicz - jedna z najpopularniejszych polskich aktorek. Stworzyła niezapomniane kreacje w filmach najwybitniejszych polskich reżyserów. Laureatka wielu nagród i plebiscytów publiczności. Odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (1975) i Krzyżem Komandorskim (1989). Debiutowała w 1956 roku rolą Klary w adaptacji "Zemsty" Antoniego Bohdziewicza i Bohdana Korzeniewskiego.

Wybrana filmografia:
  • Samson (1961), reż. Andrzej Wajda
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964), reż. Wojciech Jerzy Has
  • Marysia i Napoleon (1966), reż. Leonard Buczkowski
  • Lalka (1968), reż. Wojciech Jerzy Has
  • Wielka miłość Balzaca (1973), reż. Wojciech Solarz
  • Noce i dnie (1975), reż. Jerzy Antczak
  • Seksmisja (1983), reż. Juliusz Machulski
  • Komediantka (1986), reż. Jerzy Sztwiertnia
  • Zakochani (2000), reż. Piotr Wereśniak
  • Ryś (2007), reż. Stanisław Tym

Roman Kłosowski - absolwent PWST w Warszawie. Popularny aktor teatralny i filmowy. Współpracował, między innymi, z Jerzym Kawalerowiczem ("Celuloza"), Andrzejem Munkiem ("Człowiek na torze"), Wojciechem J. Hasem ("Pętla"), Aleksandrem Fordem ("Ósmy dzień tygodnia"). Sympatię widowni telewizyjnej zdobył za sprawą roli Maliniaka w popularnym serialu Jerzego Gruzy "Czterdziestolatek".

Wybrana filmografia:
  • Baza ludzi umarłych (1958), reż. Czesław Petelski
  • Zamach (1958), reż. Jerzy Passendorfer
  • Kramarz (1990), reż. Andrzej Barański
  • Atrakcyjny pozna panią (2004), reż. Marek Rębacz

Ewa Kasnodębska - ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Aktorską w Warszawie. Aktorka Teatru Dramatycznego we Wrocławiu, Teatru Polskiego i Teatru Dramatycznego w Warszawie. W latach 1958-1989 w zespole Teatru Narodowego. W latach 1962-1967 zrealizowała we Francji cykl telewizyjnych wywiadów z gwiazdami kina, emitowany w TVP.

Wybrana filmografia:
  • Piątka z ulicy Barskiej (1953), reż. Aleksander Ford
  • Nikodem Dyzma (1956), reż. Jan Rybkowski
  • Awantura o Basię (1959), reż. Maria Kaniewska
Teresa Szmigielówna - Aktorka teatralna i filmowa. Występowała między innymi w Teatrze im. Osterwy w Lublinie i w warszawskich teatrach: Klasycznym, Rozmaitości i Dramatycznym. Partnerowała Gustawowi Holoubkowi w "Pętli" Wojciecha J. Hasa, Zbyszkowi Cybulskiemu i Leonowi Niemczykowi w "Pociągu" Jerzego Kawalerowicza, Tadeuszowi Łomnickiemu w "Niewinnych czarodziejach" Andrzeja Wajdy i Tadeuszowi Janczarowi w "Eroice" Andrzeja Munka.

Wybrana filmografia:
  • Celuloza (1953), reż. Jerzy Kawalerowicz
  • Pętla (1958), reż. Wojciech J. Has
  • Pociąg (1959), reż. Jerzy Kawalerowicz
  • Niewinni czarodzieje (1960), reż. Andrzej Wajda
  • Podróż za jeden uśmiech (1972), reż. Stanisław Jędryka

Sonia Bohosiewicz - absolwentka krakowskiej PWST (2000). Na pierwszym planie zadebiutowała błyskotliwą rolą Hanki B. w "Rezerwacie" Łukasza Palkowskiego, za którą została nagrodzona na 32. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i festiwalu "Młodzi i Film" w Koszalinie. Lauretka Orła 2008 w kategorii "Odkrycie roku" oraz Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego. Występuje w hitowym serialu TVN "39 i pół".

Wybrana filmografia:
  • Show (2003), reż. Maciej Ślesicki
  • Zakochany anioł (2005), reż. Artur "Baron" Więcek
  • Jak żyć? (2007), reż. Szymon Jakubowski
  • Rezerwat (2007), reż. Łukasz Palkowski

Antoni Pawlicki - ukończył Warszawską Akademię Teatralną. W kinie zadebiutował główną rolą w dramacie Sławomira Fabickiego "Z odzysku", za którą uhonorowano go na festiwalach w Bratysławie i Salonikach, otrzymał też nominację do nagrody jury ekumenicznego Międzynarodowego Festiwalu w Cannes. W 2007 roku, podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Sztuki Filmowej "Prowincjonalia", dostał nagrodę dla najlepszego aktora i wyróżnienie "Odkrycie Festiwalu". Dwukrotnie nominowany do prestiżowej Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego.

Wybrana filmografia:
  • Z odzysku (2005), reż. Sławomir Fabicki
  • Dlaczego nie! (2007), reż. Ryszard Zatorski
  • Jutro idziemy do kina (2007), reż. Michał Kwieciński
  • Katyń (2007), reż. Andrzej Wajda
  • Drzazgi (2008), reż. Maciej Pieprzyca
  • Jeszcze nie wieczór (2008), reż. Jacek Bławut
  • Ostatnia akcja (2008), reż. Michał Rogalski
  • Zdjęcie (2009), reż. Maciej Adamek
Repertuar

Wydarzenia

Kino

» REZERWACJA BILETÓW








www.OpenCinema.pl
Zapraszamy do współpracy przy
organizacji kina letniego



Copyright 2018 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone / Polityka RODO / Polityka Cookies