W październiku po raz drugi w Łodzi odbędzie się ogólnopolska akcja kulinarna pod hasłem
Festiwal Restaurant Week, która powiązana jest z dynamicznym rozwojem polskiej gastronomii na przestrzeni kilku ubiegłych lat.
Festiwal Najlepszych Restauracji w Polsce trwa w okresie
21 - 30 października 2016 i łączy najciekawsze marki gastronomiczne największych polskich miast.
Po raz kolejny Łódź znalazła się na liście miast, a
Kino Charlie na liście placówek kultury, które współtworzą to wydarzenie kulinarne, połączone ze światem filmu.
Serdecznie zapraszamy na pokaz specjalny genialnej koprodukcji o tematyce kulinarnej prosto z Japonii, pt.:
"Kwiat wiśni i czerwona fasola" w reż. Naomi Kawase.
Kwiat wiśni i czerwona fasola
reż. Naomi Kawase / dramat / Francja, Japonia, Niemcy 2015
Sentaro po odbyciu kary w więzieniu zostaje menadżerem restauracji serwującej dorayaki. Wkrótce potem zatrudnienie znajduje tam starsza kobieta, Tokue, do której początkowo mężczyzna odnosi się sceptycznie.
Film otwarcia sekcji Un Certain Regard na 68. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes. Doceniana przez krytykę na całym świecie oda do prostych życiowych przyjemności.
Sentaro, mężczyzna w średnim wieku, jest właścicielem niewielkiej naleśnikarni, w której serwuje dorayaki, japoński deser składający się z naleśników przekładanych słodką pastą z czerwonej fasoli.
Kiedy Sentaro rozpoczyna poszukiwanie pomocy kuchennej, zgłasza się siedemdziesięcioletnia Tokue. Cukiernik początkowo odrzuca jej wniosek, gdyż obawia się, że praca może się okazać ponad siły starszej pani, która w dodatku ma nieco zdeformowane dłonie.
Właściciel zmienia jednak zdanie, kiedy tylko próbuje pasty przygotowanej przez Tokue. Dzięki jej sekretnej recepturze na tytułowe "an" drobny biznes zaczyna rozkwitać...
Więcej informacji na temat Festiwalu znajdziecie na stronie:
www.restaurantweek.pl