Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO. Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach. Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj. X
STRONA GŁÓWNA / REPERTUAR / ZAPOWIEDZI / WYDARZENIA / FESTIWALE / KINO / CENY BILETÓW / KONTAKT
FOTORELACJE / ZŁOTY GLAN / EDUKACJA FILMOWA / CHARLIE OUTSIDE / OPEN CINEMA / SKLEP / POLITYKA RODO


1 FESTIWAL KINA NIEZALEŻNEGO "OFF JAK GORĄCO"
9-11 czerwca 2006 r., kino Charlie


Opis imprezy   Plakat   Jury   Regulamin i formularz zgłoszeniowy
Program   Filmy   Repertuar   Imprezy towarzyszące   Laureaci


Jak Ci się podoba idea i plakat naszej nowej imprezy? Przejdź do dyskusji


Jury:


FILIP BAJON

Urodzony 25 Sierpnia 1947 w Poznaniu. Reżyser filmowy, pisarz, pedagog, Poznaniak. Ukończył prawo na UAM (1970) i reżyserię w PWSFTviT Film dyplomowy "Sadze", realizowany w 1973, którego bohater został zmuszony do tłumienia robotniczego protestu w grudniu 1970, nie został zaliczony.

Od 1970 publikuje utwory literackie w prasie. W 1971 r. wydał pierwszą powieść "Białe niedźwiedzie nie lubią słonecznej pogody",. Opublikował także zbiór opowiadań "Proszę za mną w górę" (1972), powieści "Serial pod tytułem" (1974), "Podsłuch" (1994) i wiele scenariuszy filmowych. Po studiach związany z zespołem filmowym "TOR". Jego pierwsze filmy krótkometrażowe, dokumentalne i fabularne opowiadały o sporcie. Szybko odnalazł swój własny styl daleki od powszechnej wówczas estetyki Kina Moralnego Niepokoju, stając się jednym z najważniejszych reżyserów lat 70 i 80.

Członek zarządu SFP. Wykładowca Szkoły Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego na Uniwersytecie Śląskim. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski 2002.

Filmografia:
  • 2006 - FUNDACJA Reżyseria, Scenariusz,
  • 2005 - BENZYNA w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reż., Scen.
  • 2003 - OPOWIADANIE Opieka artystyczna,
  • 2002 - PRZEDWIOŚNIE TV Reżyseria, Scenariusz,
  • 2001 - PRZEDWIOŚNIE Reżyseria, Scenariusz,
  • 1999 - CÓRY SZCZĘŚCIA Producent,
  • 1996 - SHANGHAI 1937 Obsada aktorska,
  • 1996 - POZNAŃ 56 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1995 - AKWARIUM Producent,
  • 1994 - TORVENYTELEN Producent,
  • 1993 - LEPIEJ BYĆ PIĘKNĄ I BOGATĄ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1992 - SAUNA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 - UNE PETITE VIE TRANQUILLE Reżyseria
  • 1991 - QUAND LA POLICE SONERA Reżyseria,
  • 1990 - PENSION SONNENSCHEIN Reżyseria, Scenariusz,
  • 1989 - BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH Reżyseria, Scenariusz,
  • 1988 - AMERYKANKA Opieka pedagogiczna,
  • 1986 - MAGNAT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1986 - BIAŁA WIZYTÓWKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1984 - ENGAGEMENT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - WAHADEŁKO Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - KTO ZA? Obsada aktorska (Elektryk),
  • 1979 - KLINCZ Scenariusz, Dialogi,
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Reżyseria, Scenariusz,
  • 1978 - ZIELONA ZIEMIA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1977 - REKORD ŚWIATA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - POWRÓT (1976) Reżyseria, Scenariusz,
  • 1975 - BIELSZY NIŻ ŚNIEG Obsada aktorska (pan "biały mężczyzna"; nie występuje w czołówce)
Nagrody
  • 1999 - FARBA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy producent; za rok 1998
  • 1997 - POZNAŃ 56 Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
  • 1997 - POZNAŃ 56 Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) nagroda za reżyserię
  • 1996 - POZNAŃ 56 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1992 - SAUNA Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji
  • 1987 - MAGNAT Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1986
  • 1987 - MAGNAT Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Figueira da Foz (MFF) Grand Prix
  • 1981 - WAHADEŁKO Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenariusz
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Sebastian (MFF) wyróżnienie w sekcji nowych realizatorów
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Remo (MFF Autorskich) nagroda za debiut reżyserski
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY Don Kichot (Nagroda PF DKF)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Samowar, Nagroda Entuzjastów Kina (przyznawana przez DKF w Świebodzinie)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy za najlepszy debiut reżyserski w polskim przeglądzie debiutów
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda "Jantar"
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za debiut reżyserski
  • 1978 - POWRÓT (1976) Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: debiut reżyserski w filmie fabularnym; przyznana za rok 1977; nazwa nagrody: Nagroda "Filmu"
  • 1978 - REKORD ŚWIATA Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy
  • 1972 - BIAŁE NIEDŹWIEDZIE NIE LUBIĄ SŁONECZNEJ POGODY Powieść. Nagroda im. Wilhelma Macha za najlepszy debiut
Dokumenty, krótkimetraż, animacje
  • 1998 - POSZUKIWANY RYSZARD KAPUSCIŃSKI Reż, Scen
  • 1991 - POWTÓRKA Z CONRADA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - WIDEOKASETA Reżyseria, Scenariusz,
Etiudy studenckie PWSTFiTV
  • 1973 - SADZE Reżyseria,
  • 1973 - I INNI Reżyseria, Scenariusz,
  • 1972 - W KOLEJCE PO SZCZĘŚCIE Współpraca reżyserska,
  • 1972 - PRZYCZYNEK DO TEORII JĘZYKOZNAWSTWA Reż.


PIOTR TRZASKALSKI

Urodził się w Łodzi w 1964 r. W 1989r uzyskał magisterium na Wydziale Kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Następnie swoje wykształcenie uzupełnił studiami na Wydziale Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej PWSFTviT w Łodzi. W ramach stypendium The Northern School of Film and Television w Leeds zrealizował film fabularny "Someone". Poźniej zajął się współpracą z Telewizją Polską, jako twórca niezależny. Jest autorem i współautorem programów o sztuce, teledysków i filmów dokumentalnych (m.in. "Roman Kramsztyk - powrót", "Katalog", Candid Camera zapis cenzurowany", "Inny teatr", "Malowanki Franka Firanki" ). Jego film "Edi" to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat.

Piotr Trzaskalski za swoją działalność artystyczną został uhonorowany Paszportem Polityki.

Filmografia:
  • 2005 -DŁUGOPIS w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reżyseria, Scenariusz, ETIUDA
  • 2005 - MISTRZ Reżyseria, Scenariusz,
  • 2004 - VON DEN SOCKELN Etiuda pt. POLAND
  • 2002 - EDI Reżyseria, Scenariusz,
  • 2000 - WIGILIJNA OPOWIEŚĆ Reżyseria, TV
  • 2000 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE TV
  • 1999 - ŻYWOT ŁAZIKA Z TORMESU Scenariusz, Reżyseria, TV
  • 1999 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE Reżyseria, TV
  • 1998 - WALIZKA Reżyseria, TV
  • 1996 - SERCE DZWONU Adaptacja, Reżyseria, TV
  • 1995 - KOTEK Reżyseria, ANIMACJA
ETIUDY SZKOLNE PWSFTviT
  • 1992 - PANIENKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 - WLAZŁ KOTEK (Trzaskalski P. ) Reżyseria,
  • 1991 - PAMIĘTNIK Z OKRESU DOJRZEWANIA Reżyseria,
  • 1991 - CZAS NA GRANICY Reżyser II,
  • 1990 - W POKOJACH Reżyseria,
  • 1989 - TEDANT Reżyseria,
  • 1989 - JASNOŚĆ Reżyseria,
  • 1989 - DISCOPATIA Reżyseria,
NAGRODY:
  • 2006 - MISTRZ (2005) Triest (Kino Środkowo-Wschodnie Europy) nagroda publiczności
  • 2006 - MISTRZ (2005) Miami (Międzynarodowy Festiwal Filmowy) Nagroda FIPRESCI
  • 2003 - EDI Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2002; przyznana ex eaquo z filmem "Pianista"
  • 2003 - EDI Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; za rok 2002 (24.02)
  • 2003 - EDI Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") nagroda główna "Jańcia Wodnika"
  • 2003 - EDI Tbilisi (MFF) II nagroda "Srebrny Prometeusz"
  • 2003 - EDI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
  • 2003 - EDI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Maszkaron - Nagroda Publiczności
  • 2003 - EDI Split (SFF) nagroda publiczności
  • 2003 - EDI Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy "Prowincjonalia") Złoty Jańcio (nagroda główna)
  • 2003 - EDI Paszport "Polityki" (nagroda kulturalna tygodnika "Polityka") nagroda w kategorii: film "za odważne podjęcie tematu współczesnego oraz wielką moralną wrażliwość"; za rok 2002, przyznana 7 stycznia 2003
  • 2003 - EDI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy scenariusz
  • 2003 - EDI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria
  • 2003 - EDI Łagów (LLF) Złote Grono "za znalezienie harmonijnej formy dla opowieści o istocie człowieczeństwa"
  • 2003 - EDI Karlovy Vary (MFF) Nagroda pozaregulaminowa firmy Philip Morris
  • 2003 - EDI Cleveland (Festiwal Kina Niezależnego) nagroda główna w konkursie filmów środkowo- i wschodnioeuropejskich
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda Międzynarodowego Zrzeszenia Klubów Filmowych
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda Jury Ekumenicznego dla najlepszego filmu prezentowanego w ramach Forum Młodego Kina
  • 2003 - EDI Berlin (MFF) nagroda FIPRESCI
  • 2003 - EDI Alba (MFF) Nagroda Dziennikarzy
  • 2002 - EDI Warszawa (WFF) Grand Prix
  • 2002 - EDI Konin (Przegląd Polskich Filmów Fabularnych "Debiuty") Nagroda Publiczności
  • 2002 - EDI Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 2002 - EDI Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy
  • 2000 - DALEJ NIŻ NA WAKACJE Poznań (MFF dla Dzieci "Ale Kino") Nagroda Jury Dziecięcego "Marcin"
  • 1998 - WALIZKA Płowdiw (MFF Telewizyjnych) nagroda zarządu miasta Płowdiw


MARIOLA WIKTOR

Dziennikarka filmowa, jurorka i członek FIPRESCI (Międzynarodowego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych).Absolwentka polonistyki i kulturoznawstwa UŁ.

Obecnie współpracuje m.in. z "Filmem", "Kamerą, Filmem&TV", "Kinem" "Arte", "Wysokimi obcasami", "Vivą", "Zwierciadłem", "Piotrkowską 104".

Jest stypendystką studium dziennikarskiego Wolfson College w Cambridge w Anglii.

W ubiegłym roku pod patronatem Instytutu Kultury Polskiej przygotowała i zorganizowała III Festiwal Filmu Polskiego w Londynie dla publiczności brytyjskiej. Bywalczyni wielu polskich i zagranicznych festiwali filmowych oraz międzynarodowych seminariów. Publikuje korespondencje, relacje, recenzje oraz wywiady z wybitnymi i cenionymi w świecie ludźmi kina.



GREG ZGLINSKI

Greg Zglinski (ur. 1968) Reżyser filmowy, a także producent, scenarzysta, montażysta i kompozytor muzyki filmowej. Były gitarzysta w formacjach rockowych w Zurychu w Szwajcarii, gdzie mieszkał przez 15 lat. Absolutorium w 1996r. pod opieką artystyczną Krzysztofa Kieślowskiego na wydziale reżyserii filmowej w "PWSFTViT" w Łodzi.

FILMOGRAFIA:

CAŁA ZIMA BEZ OGNIA (TOUT UN HIVER SANS FEU) (2004)
- "CinemAvvenire Award" dla najlepszego debiutu oraz "Signis-Prize" na 61.Festiwalu Filmowym w Wenecji w 2004 r.
- "Szwajcarska Nagroda Filmowa" ("Prix Cinema Suisse") dla najlepszego pełnometrażowego Filmu szwajcarskiego w 2005 r.
- "Nagroda Miasta Bozen" dla najlepszego filmu oraz "Nagroda Publiczności" na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Bozen/Tyrol Południowy
- "Brązowe Grono" na 35. Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie, 2005
- "Alternatywna Nagroda Krytyki" na 57. Festiwalu w Locarno, 2005

NA SWOJE PODOBIEŃSTWO (2001)
- II. Nagroda (Fipa D'Argent) na festiwalu "FIPA" w Biarritz/Francja, 2002
- Nagroda Ministerswa Kultury i Sztuki w Szwajcarii w 2002r.

ŻYCIE ŁODZI (1997)
film dokumentalny

PRZED ZMIERZCHEM (1995)
fillm krótkometrażowy
- Nagroda Ministerswa Kultury i Sztuki w Szwajcarii w 1997 r.

GUILT (1994)
film krótkometrażowy

POKONAĆ GÓRĘ (1994)
fillm dokumentalny
- Nagroda Publiczności na "7th Calcutta Film Festival on Mountains" w 1996 r.

QB (1993)
film dokumentalny

SPUTNIK (1992)
film krótkometrażowy
- II. Nagroda na festiwalu filmowym w Lucernie / Szwajcaria w 1993 r.

CONFUSION (1989)
film krótkometrażowy
- I. Nagroda i Grand Prix na festiwalu "Grand Prix Objectiv'89" w Baden / Szwajcaria

RUMMEL (1987)
fIlm krótkometrażowy
- I. Nagroda i Grand Prix na festiwalu "Grand Prix Objectiv'87" w Baden / Szwajcaria

OUTTIME (1987)
film krótkometrażowy
I. Nagroda na festiwalu "Grand Prix Objectiv'87" w Baden / Szwajcaria



ŁUKASZ DZIĘCIOŁ

Producent filmowy, współpracujący głównie przy filmach młodych artystów takich jak Sławomir Fabicki, Piotr Trzaskalski czy Franco de Pena. Ukończył studia producenckie The Los Angeles Film School i filmoznawstwo na Uniwersytecie Łódzkim. Jeden z filarów firmy OPUS FILM w Łodzi.

Filmografia:

2001
Jedziemy w stronę słońca, reż. Kierownik produkcji

2003 - 2004
Producent 10 filmów studenckich na the Los Angeles Filmschool (w tym "Somewhere in Hollywood", reż. Tom Kolinski)

2004 - 2005
Mistrz, reż. P. Trzaskalski (producent)
Masz na imię Justine, reż. F. de Pena (producent wykonawczy)
Z odzysku, reż. S. Fabicki (producent)
Monachium, reż. S. Spielberg (staż na planie filmowym)
Hi way, reż. Jacek Borusinski
Chłopiec na galopującym koniu, reż. Adam Guzinski
W tej chwili pracuje nad dwoma projektami.


Repertuar

Wydarzenia

Kino

» REZERWACJA BILETÓW


www.OpenCinema.pl
Zapraszamy do współpracy przy
organizacji kina letniego



Copyright 2018 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone / Polityka RODO / Polityka Cookies