Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Stanley Kubrick

BIOGRAFIA

Amerykański reżyser, scenarzysta i producent, jeden z największych twórców światowego kina. Urodził się w 1928 roku. Zainteresowania artystyczne zaczął od fotografii, potem realizował filmy dokumentalne. Zadebiutował niskobudżetowym wojennym thrillerem "Strach i pożądanie" (1953), potem, dla potrzeb kryminału "Pocałunek mordercy" (1955), założył własną firmę produkcyjną, dzięki czemu zyskał samodzielność. W pierwszym okresie twórczości zrealizował "Zabójstwo" (1956), a następnie kontrowersyjnie przyjęte "Ścieżki chwały" (1957) – gorzki i pacyfistyczny dramat wojenny. Wynajęty przez Kirka Douglasa wyreżyserował "Spartakusa" (1960, 4 Oscary), ambitną superprodukcję o przywódcy powstania niewolników. Po tym filmie opuścił Stany Zjednoczone i osiadł w Wielkiej Brytanii, korzystając jednak z finansowego wsparcia hollywoodzkich wytwórni. W ten sposób powstała "Lolita" (1962), adaptacja skandalizującej powieści Władimira Nabokova i czarna komedia o zimnej wojnie "Dr Strangelove, czyli jak przestałem się bać i pokochałem bombę" (1964). Triumf tego filmu umożliwił Kubrickowi realizację jednego z najbardziej odważnych przedsięwzięć – spektakularnego i filozoficznego zarazem filmu science-fiction "2001: Odyseja kosmiczna" (1968).

Rozgłos uzyskały także kolejne dzieła: brutalna "Mechaniczna pomarańcza" (1971) i zachwycający wizualnie film kostiumowy "Barry Lyndon" (1975). We wszystkich filmach Kubrick odwracał reguły gatunku, kreując własną, autorską wizję człowieka i świata. Tak było w adaptacji horroru Stephena Kinga "Lśnienie" (1980), filmie wojennym "Full Metal Jacket" (1987) i thrillerze erotycznym "Oczy szeroko zamknięte" (1999). Kubrick przymierzał się do realizacji filmu science-fiction "A.I. – sztuczna inteligencja", a także fresku o wojnach Napoleona (w tytułowej roli obsadzony miał być Jack Nicholson) oraz rozgrywającej się w Polsce opowieści o Holokauście "Aryjskie papiery". Zmarł w 1999 roku.

Filmografia:
  • Day of the Fight (1951)
  • Flying Padre (1951)
  • The Seafarers (1952)
  • Strach i pożądanie (Fear and Desire, 1953)
  • Pocałunek mordercy (Killer’s Kiss, 1955)
  • Zabójstwo (The Killing, 1956)
  • Ścieżki chwały (Paths of Glory, 1957)
  • Spartakus (Spartacus, 1960)
  • Lolita (1962)
  • Doktor Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, 1963)
  • 2001: Odyseja kosmiczna (2001: A Space Odyssey, 1968)
  • Mechaniczna Pomarańcza (A Clockwork Orange, 1971)
  • Barry Lyndon (1975)
  • Lśnienie (The Shining, 1980)
  • Full Metal Jacket (Full Metal Jacket, 1987)
  • Oczy szeroko zamknięte (Eyes Wide Shut, 1999)
Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia