Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Aleksiej German

BIOGRAFIA

Zawód: reżyser filmowy
Data i miejsce urodzenia: 20 czerwca 1938 w Leningradzie, ZSSR (obecnie St. Petersburg, Rosja)
Znak zodiaku: Bliźnięta

Aleksiej German jest twórcą na wskroś rosyjskim. Znakomicie zna Rosję i czuje ją do szpiku kości. Spostrzega swój kraj głównie poprzez stosunkowo niedawną przeszłość - wojenną, stalinowską - złą i pełną bólu; poprzez kolejne "okajannyje dni", których obficie dostarczał XX wiek. Dogłębnie analizuje "człowieka radzieckiego", uformowanego przez ideologię i pozbawionego swej tożsamości oraz człowieka prawdziwego, zachowującego wartości duchowe i otwartego na innych, we wspólnym piekle zdegradowanej rzeczywistości.

German jest perfekcjonistą. Postacie jego dzieł wręcz tchną życiową prawdą, fascynują nieszablonowością i psychologiczną złożonością. Kolejne filmy poprzedzał licznymi rozmowami ze świadkami epoki i dokładnym badaniem zdjęć i realiów. Stał się mistrzem w rekonstruowaniu z niezwykłą sugestywnością dawnej atmosfery.

Urodzony w 1938 r. artysta znał wojnę jedynie z perspektywy dziecka a stalinizm z wczesnej młodości. Rosja, więc z jego filmów to raczej świat ojców jego pokolenia. Tym niemniej German ma niezwykłe wyczucie dramatu historii oraz dobrych i złych tradycji swego kraju. Traktuje je jako bazę dla szerszych refleksji, w odkrywanych korzeniach szuka genezy współczesnych postaw i stawia fundamentalne pytania o wewnętrzną kondycję człowieka.

German debiutował w 1968 r. w sposób właściwie rzemieślniczy filmem "Siódmy sputnik", zrealizowanym wspólnie z G. Aronowem. Zaraz po nim zabłysnął talentem wielkim i wyjątkowym. Jednak w czasach ZSRR, programowo nieprzychylnych dla niepokornych indywidualistów, traktowany był przez władze ostro i represyjnie. Zdołał wówczas zrealizować tylko trzy filmy - każdy powszechnie uznany za wybitny. "Próba wierności" /wg. tekstu ojca - Jurija Germana/ powstała w 1971 r. i została zatrzymana przez cenzurę na blisko 20 lat/!/. Dotyczyła skrajnych postaw moralnych w okresie wojny. Film "dwadzieścia dni bez wojny" /1975/ wg. K. Kimonowa był uderzającą autentyzmem panoramą ludzkich losów. "Mój przyjaciel Iwan Łapszyn" /1984/ zawierał niebywale wyrazisty obraz radzieckiej prowincji lat trzydziestych. W późniejszym okresie duże wrażenie wywołał w międzynarodowej skali pełen ekspresji film "Chrustaliow, samochód!" - postawie i dylematach znanego lekarza w końcowej fazie życia Stalina. W 2003 r. twórca odszedł od tematyki historycznej i adaptował powieść A. i B. Strugackich "Trudno być bogiem". (Opracował Prof. Zygmunt Machwicz)

Filmografia:

2007: Trudno być Bogiem (Trudno byt' bogom)
1998: Chrustaliow, samochód! (Khrustalyov, mashinu!)
1984: Mój przyjaciel Iwan Łapszyn (Moj drug Ivan Lapshin)
1976: Dwadzieścia dni bez wojny (Dvadtsat dnej bez vojny)
1971: Próba wierności (Proverka na dorogakh)
1968: Siódmy sputnik (Sedmoj sputnik)

Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia