Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO. Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach. Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj. X



KRZYSZTOF ZANUSSI W KINIE CHARLIE.
POKAZ SPECJALNY FILMU "REWIZYTA"
ORAZ SPOTKANIE Z AUTOREM.

16 stycznia 2010 r., Kino-Galeria Charlie


Kino-Galeria Charlie oraz Studio Filmowe TOR mają zaszczyt zaprosić na spotkanie z jednym z najważniejszych autorów filmowych w historii Polskiego kina oraz pokaz specjalny jego ostatniego filmu pt. REWIZYTA.

"Rewizyta" jest filmem o dalszych losach bohaterów filmów Krzysztofa Zanussiego z lat siedemdziesiątych: "Życia rodzinnego" (1971), "Barw ochronnych" (1976) i "Constansu" (1980). Co się z nimi stało? Gdzie są? Jak przeżyli kilkadziesiąt lat, które dzielą nas od tamtych czasów? Film ma formę wywiadu przeprowadzanego współcześnie przez niedoszłego samobójcę, bohatera "Serca na dłoni", który docieka na zalecenie terapeuty czy życie ludzkie może by udane. Sceny wywiadu zderzone są z fragmentami filmów. Ci sami aktorzy po latach pojawiają się przed kamerą i odpowiadają na pytania zadawane im w kadrze czy zza kadru.


KRZYSZTOF ZANUSSI

Urodzony w 1939 roku w Warszawie. W latach 1955-59 studiował na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego.

Uczestniczył w wykładach na temat filmu prowadzonych w Instytucie Sztuki Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (1956-1957).

Od 1959 roku studiował na Wydziale Filozofii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W 1960 roku rozpoczął studia na Wydziale Reżyserii Łódzkiej Szkoły Filmowej, którą ukończył w 1966 roku. Swoje pierwsze filmy zrealizował w Amatorskim Klubie Filmowym Uniwersytetu Warszawskiego jeszcze w latach 50-tych.

Od 1966 roku zrealizował wiele filmów dokumentalnych, fabularnych dla kina i telewizji tak w Polsce jak i za granicą. Jest autorem lub współautorem scenariuszy swoich filmów (niektóre z nich zostały opublikowane: w Polsce (4 tomy), we Włoszech (2 tomy), oraz w Rosji, na Węgrzech, w Niemczech, Czechach i w Indiach. W latach 1974-1981 był wiceprzewodniczącym Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Od 1979 roku jest dyrektorem i kierownikiem artystycznym Studia Filmowego "TOR". Reżyseruje przedstawienia operowe i teatralne w Polsce, Niemczech, Szwajcarii, we Włoszech, Francji i Rosji. W marcu 1990 roku został wybrany Prezydentem Federacji Europejskich Realizatorów Audiowizualnych (FERA). Od 1992 roku jest profesorem Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Jest członkiem Polskiego PEN-Clubu, Stowarzyszenia Pisarzy i Polskiej Akademii Umiejętności.

Wybrana filmografia:

Struktura kryształu (1969)
Życie rodzinne (1970)
Iluminacja (1971)
Bilans kwartalny (1974)
Barwy ochronne (1976)
Spirala (1978)
Kontrakt (1980)
Constans (1980)
Rok spokojnego słońca (1984)
Stan posiadania (1989)
Cwał (1996)
Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową (2000)
Persona non grata (2005)

Repertuar

Rezerwacja online

18.07 - środa
19.07 - czwartek
21.07 - sobota
28.07 - sobota
29.07 - niedziela
Repertuar godzinowy

Filmy w repertuarze



Wydarzenia

18 lipca, godz. 19:00
POKAZ PRZEDPREMIEROWY Z DYSKUSJĄ O HISTORII SZTUKI | MCQUEEN
21 lipca, godz. 19:00
POKAZ PRZEDPREMIEROWY | MAMMA MIA! HERE WE GO AGAIN
lipiec-sierpień 2018
KINO W SAMO POŁUDNIE
lipiec-sierpień 2018
SEANSE PORY LETNIEJ
PREMIEROWE FILMY W LETNIEJ ODSŁONIE

lipiec – sierpień 2018
KUPON ZNIŻKOWY DO KINA CHARLIE
lipiec - sierpień 2018
FILMOWE PÓŁKOLONIE W KINIE CHARLIE
maj - sierpień 2018
Szemrany. 5 lat komiksu \"Gazety Mysłowickiej\"
18 lipca 2018 r.
ŚRODA SENIORA: Czego życzy sobie kobieta| Zimna wojna |Na plaży Chesil| Whitney| 41 dni nadziei
19 lipca 2018, godz. 22:00
HAPPY HOUR: ZIMNA WOJNA
od 27 lipca 2018r.
CHARLIE DLA DZIECI: BIURO DETEKTYWISTYCZNE LASSEGO I MAI. SEKRET RODZINY VON BROM
29 czerwca - 26 lipca 2018
CHARLIE BAMBINI
POWRÓT NA ŻYCZENIE WIDZÓW
BASIA


Inne wydarzenia

Kinekspert

www.architektum.pl

ADS







Purpose



www.zak.lodz.pl






Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia