Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]



2 FESTIWAL KINA NIEZALEŻNEGO "OFF JAK GORĄCO"
15-17 czerwca 2007 r., kino Charlie


Wstęp   Program   Regulamin i formularz zgłoszeniowy   Jury   Poprzednia edycja (2006)

Laureaci   Plakat   Najlepszy film niezależny   Najlepszy film szkolny   Spot reklamowy


Jury:


FILIP BAJON

Urodzony 25 Sierpnia 1947 w Poznaniu. Reżyser filmowy, pisarz, pedagog, Poznaniak. Ukończył prawo na UAM (1970) i reżyserię w PWSFTviT Film dyplomowy "Sadze", realizowany w 1973, którego bohater został zmuszony do tłumienia robotniczego protestu w grudniu 1970, nie został zaliczony.

Od 1970 publikuje utwory literackie w prasie. W 1971 r. wydał pierwszą powieść "Białe niedźwiedzie nie lubią słonecznej pogody",. Opublikował także zbiór opowiadań "Proszę za mną w górę" (1972), powieści "Serial pod tytułem" (1974), "Podsłuch" (1994) i wiele scenariuszy filmowych. Po studiach związany z zespołem filmowym "TOR". Jego pierwsze filmy krótkometrażowe, dokumentalne i fabularne opowiadały o sporcie. Szybko odnalazł swój własny styl daleki od powszechnej wówczas estetyki Kina Moralnego Niepokoju, stając się jednym z najważniejszych reżyserów lat 70 i 80.

Członek zarządu SFP. Wykładowca Szkoły Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego na Uniwersytecie Śląskim. Prodziekan kierunku Realizacja Obrazu Filmowego Telewizyjnego i Fotografii w Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.

Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski 2002.

Filmografia:
  • 2006 - FUNDACJA Reżyseria, Scenariusz,
  • 2005 - BENZYNA w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reż., Scen.
  • 2003 - OPOWIADANIE Opieka artystyczna,
  • 2002 - PRZEDWIOŚNIE TV Reżyseria, Scenariusz,
  • 2001 - PRZEDWIOŚNIE Reżyseria, Scenariusz,
  • 1999 - CÓRY SZCZĘŚCIA Producent,
  • 1996 - SHANGHAI 1937 Obsada aktorska,
  • 1996 - POZNAŃ 56 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1995 - AKWARIUM Producent,
  • 1994 - TORVENYTELEN Producent,
  • 1993 - LEPIEJ BYĆ PIĘKNĄ I BOGATĄ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1992 - SAUNA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 - UNE PETITE VIE TRANQUILLE Reżyseria
  • 1991 - QUAND LA POLICE SONERA Reżyseria,
  • 1990 - PENSION SONNENSCHEIN Reżyseria, Scenariusz,
  • 1989 - BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH Reżyseria, Scenariusz,
  • 1988 - AMERYKANKA Opieka pedagogiczna,
  • 1986 - MAGNAT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1986 - BIAŁA WIZYTÓWKA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1984 - ENGAGEMENT Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - WAHADEŁKO Reżyseria, Scenariusz,
  • 1981 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Reżyseria, Scenariusz,
  • 1980 - KTO ZA? Obsada aktorska (Elektryk),
  • 1979 - KLINCZ Scenariusz, Dialogi,
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Reżyseria, Scenariusz,
  • 1978 - ZIELONA ZIEMIA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1977 - REKORD ŚWIATA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - POWRÓT (1976) Reżyseria, Scenariusz,
  • 1975 - BIELSZY NIŻ ŚNIEG Obsada aktorska (pan "biały mężczyzna"; nie występuje w czołówce)
Nagrody
  • 1999 - FARBA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepszy producent; za rok 1998
  • 1997 - POZNAŃ 56 Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
  • 1997 - POZNAŃ 56 Moskwa (MFF Słowiańskich i Prawosławnych) nagroda za reżyserię
  • 1996 - POZNAŃ 56 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1992 - SAUNA Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji
  • 1987 - MAGNAT Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za rok 1986
  • 1987 - MAGNAT Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1982 - LIMUZYNA DAIMLER - BENZ Figueira da Foz (MFF) Grand Prix
  • 1981 - WAHADEŁKO Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1981 - WAHADEŁKO Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenariusz
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Sebastian (MFF) wyróżnienie w sekcji nowych realizatorów
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY San Remo (MFF Autorskich) nagroda za debiut reżyserski
  • 1980 - WIZJA LOKALNA 1901 Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) Nagroda Główna Jury
  • 1980 - ARIA DLA ATLETY Don Kichot (Nagroda PF DKF)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Samowar, Nagroda Entuzjastów Kina (przyznawana przez DKF w Świebodzinie)
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy za najlepszy debiut reżyserski w polskim przeglądzie debiutów
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda "Jantar"
  • 1979 - ARIA DLA ATLETY Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za debiut reżyserski
  • 1978 - POWRÓT (1976) Złota Kamera (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: debiut reżyserski w filmie fabularnym; przyznana za rok 1977; nazwa nagrody: Nagroda "Filmu"
  • 1978 - REKORD ŚWIATA Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda dziennikarzy
  • 1972 - BIAŁE NIEDŹWIEDZIE NIE LUBIĄ SŁONECZNEJ POGODY Powieść. Nagroda im. Wilhelma Macha za najlepszy debiut
Dokumenty, krótkimetraż, animacje
  • 1998 - POSZUKIWANY RYSZARD KAPUSCIŃSKI Reż, Scen
  • 1991 - POWTÓRKA Z CONRADA Reżyseria, Scenariusz,
  • 1976 - WIDEOKASETA Reżyseria, Scenariusz,
Etiudy studenckie PWSTFiTV
  • 1973 - SADZE Reżyseria,
  • 1973 - I INNI Reżyseria, Scenariusz,
  • 1972 - W KOLEJCE PO SZCZĘŚCIE Współpraca reżyserska,
  • 1972 - PRZYCZYNEK DO TEORII JĘZYKOZNAWSTWA Reż.


PIOTR SZCZEPAŃSKI

- rocznik 1975, łodzianin. Z wykształcenia operator - z zamiłowania reżyser - absolwent PWSFTViT w 1999.

Ma w swoim dorobku min. pracę operatora kamery przy "Dniu Świra" Marka Koterskiego, realizację zdjęć do teatrów telewizji Krzysztofa Zanussiego "Sesja kastingowa" oraz Sławomira Fabickiego "Wesołe miasteczko".

Za debiut dokumentalny "Generacja C.K.O.D." został nagrodzony w 2004 roku Grand Prix - Złotym Lajkonikiem na 44. Krakowskim Festiwalu Filmowym.

W roku 2005 otrzymał Grand Prix Nokia Mobile Movie Competition na XXI Warszawskim Festiwalu Filmowym za krótki film "Przyszłość polskiej kinematografii".

Jego pełnometrażowy debiut fabularny to "Aleja Gówniarzy".


ARTUR CICHMIŃSKI

Dziennikarz filmowy. Współpracował między innymi z Onet.pl, Filmem, Arte, Cinemą, od ponad dwóch lat związany z portalem Stopklatka.pl.

W Stopklatce publikuje korespondencje, relacje, recenzje oraz wywiady z wybitnymi i cenionymi ludźmi kina (między innymi z Krzysztofem Piesiewiczem, Małgorzatą Braunek, Andrzejem Chyrą, Markiem Konradem, Witoldem Adamkiem, Przemysławem Wojcieszkiem, Andrzejem Barańskim, Xawerym Żuławskim).

Bywalec wielu polskich i zagranicznych festiwali, m.in. Prowincjonalia, Camerimage, Europejski Festiwal Filmowy.


GRZEGORZ LIPIEC

Studiuje zaocznie montaż w PWSFTviT w Łodzi i pracuje w Telewizji Przewodowej Zielona Góra jako montażysta TV. W 1990 roku wraz z kolegami z osiedla założył amatorską grupę filmową SKY PIASTOWSKIE, która na swoim koncie ma 11 produkcji fabularnych.

Nagrodzony za reżyserię film "0,5l" na Białostockim Festiwalu Filmów Fabularnych "PROJEKTOR'96". Na tymże festiwalu film "0,5l" zdobył Grand Prix i nominację w kategoriach: montaż, zdjęcia, dźwięk, rola aktorska męska i kobieca. Film był również prezentowany w nurcie OFF przy festiwalu w Gdyni w 1997 roku, a także reprezentował polskie kino niezależne na Międzynarodowym Przeglądzie Filmów Niezależnych "INDIES'98" w Pradze.

Filmografia filmów "offowych":
1990 Terminator 3 (komedia) 15'
1991 James Bond (komedia) 60'
1992 Terminator i Bond w jednym (komedia) 40'
1993 Licencja / License (action) 40'
1993 Stan odmienny / (komedia) 90'
1994 Wahadło / Pendulum (horror) 10'
1994 225 (sci-fi) 30'
1995 Ruchomy cel (action) 40'
1996 0,5l (dramat) 90'
1997 To co było, jest i wcale nie musi być (impresja na podstawie poezji Jacka Katarzyńskiego - współtwórcy filmu 10'

Zrealizowany w 2000 "Że życie ma sens..." jest pierwszym filmem Lipca skierowanym do "oficjalnej" dystrybucji.


STANISŁAW MĄDEREK

Reżyser, scenarzysta, z zamiłowania kompozytor i aktor filmowy. Ukończył studia w PWSFTviT w Łodzi (1994). Jego pierwsze doświadczenia filmowe i telewizyjne miały miejsce w roku 1998, kiedy to rozpoczął pracę w Ośrodku Regionalnym TVP w Poznaniu. Pierwsze próby reżyserskie podjął reżyserując sekwencje fabularne i fabularyzowane w audycjach, reportażach i filmach dokumentalnych robionych przez dziennikarzy.

Pod koniec 1992 roku zrealizował swój pierwszy film autorski - bajkę muzyczną Pt. "Co wiedzą dzieci o krasnoludkach", wyprodukowaną na zlecenie Telewizji dzieci i Młodzieży TVP.

Do dziś jako scenarzysta, reżyser a także kompozytor i autor piosenek zrealizował między innymi:

- "Co wiedzą dzieci o krasnoludkach"
- "O Bazyliszku"
- "Bajka o Dobrym Smoku"
- "Baśń o Tańczącej Królewnie"
- "Skrzydła" (krótkometrażowy film fabularny)
- "Kiedy będę duży" - piosenki dla dzieci
- "Piosenki mojego miasta"
- "Polskie kolędy patriotyczne"
- "Gwiazda Polarna i Rozśpiewani Piraci"
- "Burzliwe dzieje pirata Rabarbara"
- teledyski
- reklamy i filmy promocyjne
- czołówki

Repertuar

Rezerwacja online

26.04 - czwartek
27.04 - piątek
28.04 - sobota
29.04 - niedziela
30.04 - poniedziałek
01.05 - wtorek
02.05 - środa
03.05 - czwartek
04.05 - piątek
05.05 - sobota
06.05 - niedziela
07.05 - poniedziałek
08.05 - wtorek
09.05 - środa
10.05 - czwartek
11.05 - piątek
12.05 - sobota
13.05 - niedziela
18.05 - piątek
19.05 - sobota
20.05 - niedziela
25.05 - piątek
26.05 - sobota
27.05 - niedziela
29.05 - wtorek
Repertuar godzinowy

Filmy w repertuarze



Wydarzenia

PLAKATOBRANIE!
od 20 kwietnia 2018
POKAZY PREMIEROWE: NIE JESTEM CZAROWNICĄ
od 20 kwietnia 2018 r.
POKAZY PREMIEROWE: TAM GDZIE MIESZKA BÓG
22 kwietnia 2018
NIEDZIELA SENIORA: Tam gdzie mieszka Bóg/Pół na pół/ Twarz/Lato 1993/ Nigdy Cię tu nie było
24 kwietnia 17:30 ; 26 kwietnia 17:30
POKAZY SPECJALNE: NAJLEPSZE POLSKIE 30' VOL. 2
25 kwietnia 2018 r.
ŚRODA SENIORA: WYSPA PSÓW/PÓŁ NA PÓŁ/TWARZ/TAM GDZIE MIESZKA BÓG/ DZIEWCZYNA WE MGLE
25 kwietnia godz.19:00
POKAZ PRZEDPREMIEROWY Z DKF WYSOKIE OBCASY: 120 uderzeń serca
26 kwietnia 2018, godz. 21:30
HAPPY HOUR: Nigdy Cię tu nie było
7 maja 2018
UROCZYSTE OTWARCIE 9. PRZEGLĄDU NOWEGO KINA FRANCUSKIEGO POŁĄCZONE ZE SPOTKANIEM FILOZOFICZNYM: 120 UDERZEŃ SERCA
CINERGIA: OUT OF THE BOX

7-13 maj 2018
9. PRZEGLĄD NOWEGO KINA FRANCUSKIEGO
CINERGIA: OUT OF THE BOX

16 i 23 maja 2018
V ŁODZKIE SENIORALIA W KINIE CHARLIE
POKAZY SPECJALNE FILMÓW: KATYŃ. OSTATNI ŚWIADEK | NASZE NAJLEPSZE WESELE

18-20 maja 2018 r.
WEEKEND Z MILLENNIUM DOCS AGAINST GRAVITY 2018
25-27 maja 2018
24. EDYCJA FESTIWALU FILMOWEGO: WIOSNA FILMÓW

Inne wydarzenia

Kinekspert

www.architektum.pl

ADS







Purpose



www.zak.lodz.pl






Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia