W piątek, 27 października odbędzie się pierwszy pokaz FILMS for FOOD - nowego cyklu filmowego w Kino-Galerii Charlie. Projekcje odbywać się będą w każdy ostatni piątek miesiąca. Na inaugurację cyklu zaplanowano projekcję filmu dokumentalnego pt. "W obronie jedzenia" oraz dyskusję po seansie i kolację inspirowaną filmem w jednej z łódzkich restauracji.
"W obronie jedzenia" ("In Defense of Food" ) to film dokumentalny zrealizowany w 2015 roku w oparciu o książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana. Pollan jest profesorem dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley gdzie specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku bestsellerowych książek o jedzeniu. Jego "W obronie jedzenia. Manifest wszystkożercy" znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w USA firmowanych przez "The New York Times Magazine". Polskie wydanie książki ukazało się w 2010 roku. W tym samym roku wydano też u nas "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" ("Food Rules. An Eater's Manual").
Film na podstawie "W obronie jedzenia" wyreżyserował Michael Schwarz, który w 2009 roku spotkał się już z Michaelem Pollanem na planie filmu "Owoc pożądania"("The Botany of Desire"). Tym razem wyruszyli wspólnie w podróż po świecie, by dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co powinniśmy jeść? Dotarli do przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych i sformułowali kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły oraz codziennej przyjemności.
Po projekcji filmu w kinie Charlie
Emilia Szymańska poprowadzi
spotkanie z Karoliną Zajkowską - autorką bloga Spektrum Smaku oraz z
Michałem Błaszczykiem właścicielem sklepu ze zdrową żywnością Spiżarnia Rydzyńska.
Bezpośrednio po seansie i dyskusji w kinie będzie można wziąć udział w
kolacji zainspirowanej filmem "W obronie jedzenia" w restauracji Fatamorgana. Bilety i szczegóły na ten temat uzyskać można w restauracji na ulicy Księży Młyn 16 oraz pod numerem telefonu: 880 832 509.
FILMS for FOOD to inicjatywa, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami. To cykliczne pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu oraz towarzyszące im spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami.
Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne.
Twórcy FILMS for FOOD rozwijają kulturę kulinarną w Polsce, traktując film jako narzędzie edukacji i nośnik zmian społecznych. Filmy prezentowane są tu
w formie cyklu wędrującego po kinach studyjnych i przestrzeniach artystycznych całej Polski. Poza pokazami w kinach FILMS for FOOD zorganizowało w 2017 roku
przeglądy filmów kulinarnych w ramach festiwalu Europa na Widelcu we Wrocławiu, Poznań Food Days oraz sekcję kina kulinarnego na Podlasie Slow fest w Supraślu. W październiku 2017 FILMS for FOOD było współorganizatorem Interdyscyplinarnej
Konferencji Naukowej "Głodnemu film na myśli. O filmowych reprezentacjach jedzenia".
Inicjatywa powstała w listopadzie 2016 organizując polską premierę filmu "Noma: My Perfect Storm" - filmu o René Redzepim, szefie kuchni słynnej restauracji Noma w Kopanhadze. Pierwszy pokaz filmu uświetniło spotkanie z kucharzami, którzy współpracowali z Redzepim, zaś w restauracjach Atelier Amaro i Bez Gwiazdek odbyły się specjalne kolacje inspirowane filmem i kuchnią Nomy.
Pomysłodawcami FILMS for FOOD i organizatorami pokazów cyklu są: filmoznawczyni i animatorka kultury Lucyna Zembowicz, która w latach 2009 -2014 współorganizowała Kuchnia+ Food Film Fest oraz dziennikarz kulinarny Jakub Gutek. Zespół współtworzy również Roman Gutek - ceniony dystrybutor i organizator festiwali filmowych.