Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO. Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach. Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj. X
STRONA GŁÓWNA / REPERTUAR / ZAPOWIEDZI / WYDARZENIA / FESTIWALE / KINO / CENY BILETÓW / KONTAKT
FOTORELACJE / ZŁOTY GLAN / EDUKACJA FILMOWA / CHARLIE OUTSIDE / OPEN CINEMA / SKLEP / POLITYKA RODO


III MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ANIMACJI "REANIMACJA" 2006
III ANIMATED FILM FESTIVAL "REANIMACJA" 2006
21-23 kwietnia 2006 r., kino Charlie
21-23 April 2006, Charlie Cinema
21-23 avril 2006, Charlie Cinema


Wstęp   Plakat   Program   Filmy konkursowe   Bloki konkursowe   Jury   Nagroda   Laureaci


Daniel Markowicz - założyciel studia animacji Lightcraft, jednego z najbardziej uznanych w Polsce, z którego usług korzystają dzisiaj najbardziej znane wytwórnie filmowe na świecie, agencje reklamowe, studia filmowe i domy produkcyjne. Oprócz standardowych usług związanych z animacją 3D (Maya, 3D Max), 2D, compositingiem (TAO, Shake, After Effects), Lightcraft udostępnia możliwości montażu off-line (systemy Avid Media Composer Andrenaline HD), montażu i edycji on-line (Lightcraft Tytan, Discreet Smoke), color gradingu dla kinematografii (Lightcraft Colorist) a także możliwość prowadzenia prac nad udźwiękowieniem materiału filmowego. Lightcraft posiada bardzo rozbudowany dział inżynierii software, tworzący własne narzędzia do compositingu, color gradingu i animacji.

Podczas piętnastoletniej działalności Daniel Markowicz realizował w swojej firmie produkcje fabularne dla 20th Century Fox (m.in. "THR3E", "House" ), Movieroom (m.in. "Hunchback From Notre Dame"), około 10 polskich (m.in. "Dzień świra", "Kariera Nikosia Dyzmy", "Przedwiośnie", "Wtorek"), a także blisko 1000 filmów reklamowych polskich i zagranicznych (wśród klientów znaleźli się m. in.: BMW, Jaguar, Sony, Panasonic). Jako art director i postproduction supervisor współpracował także przy realizacji teledysków (m. in. Lenny Kravitza, Acid Drinkers, Krzysztofa Krawczyka, Gorana Bregovica, Yugotonu, Myslovitz, Abradabu), jak i projektów typu non-profit (m.in. dla Caritas).

Od początku istnienia Festiwalu Animacji Reanimacja Daniel Markowicz jest stałym członkiem Jury konkursu na najlepszy film animowany.

 

Gerben Schermer od roku 1985 jest dyrektorem odbywającego się w cyklu dwuletnim Holenderskiego Festiwalu Filmów Animowanych. Schremer zajmuje ważną pozycję jako członek Holenderskiego Stowarzyszenia Animacji, ASIFA, CARTOON, House of Shorts i jest założycielem istniejącego od roku 1996 Niderlandzkiego Stowarzyszenia Instytutu Filmów Animowanych.


Mariusz Wilczyński - autor filmów animowanych, animowanych miniatur, malarz, rysownik, grafik, performer, scenograf, autor teledysków (m.in. Kayah, Tomasz Stańko, Stanisław Sojka, Republika)...

W 1986 ukończył studia w ASP w Łodzi na wydziale Malarstwa i Grafiki dyplomem w pracowni prof. Stanisława Fijałkowskiego.

Jego filmy prezentowano zarówno na festiwalach w kraju (Kraków) i za granicą (Chicago, Bolonia), jak i podczas indywidualnych projekcji w ramach imprez filmowych w Kazimierzu, Paryżu, Mediolanie czy Cannes. Jest wielokrotnym zdobywcą nagród za najlepszą animację na Festiwalu Polskich Wideoklipów Yach Film, wyróżnień w Międzynarodowym Konkursie Grafiki w Jokohamie, czy zdobywcą nagrody za animację na 3. Europejskim Festiwalu Filmów Niezależnych w Paryżu.

W 2005 roku otrzymał nagrodę w kategorii Najlepsza Animacja dla filmu 'Niestety' na 41. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Hugo Awards w Chicago.

Wilczyński jest także autorem animowanej oprawy TVP Kultura, wyróżnionej nagrodą Złotego Glana na 7. Festiwalu Twórców 'Powiększenie'.

Wśród autorskich filmów animowanych Jurora 3. edycji ReAnimacji należy wymienić: 'Allegro ma non troppo' (1998), 'From the green hill' (1999), 'Śmierć na 5' (2002), czy 'Niestety' (2004).

Ważniejsze daty
  • 1960. 04. 29 - Data urodzenia (Łódź)
  • 1987 - Nagroda (Grand Prix na X Ogólnopolskim Przeglądzie Grafiki Młodych w Krakowie)
  • 1989 - Nagroda (Wyróżnienie na Międzynarodowym Konkursie Grafiki "Exhibition of Print" w Yokohamie)
  • 1990 - Nagroda (Wyróżnienie na Międzynarodowym Konkursie Grafiki "Exhibition of Print" w Yokohamie)
  • 1991 - Nagroda (nagroda Wydziału Kultury i Sztuki Urzędu Miasta Łodzi za najciekawsze prezentacje młodych twórców)
  • 1992 - Nagroda (nagroda zespołowa (dla grupy Light Open Society) dla najlepszego performance i animacji na Ave Multimedial Festival w Arnhem)
  • 2005 - Nagroda ("Złoty Glan" na VII Festiwalu Twórców "Powiększenie" w Łodzi za autorską animowaną oprawę TVP Kultura)
Filmografia
  • 2006-MIŁOŚĆ CI WSZYSTKO WYBACZY Reżyseria, Scenariusz, Animacja
  • 2004 - NIESTETY Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 2003 - UŁAMKI CODZIENNOŚCI. JULIA HARTWIG Animacja,
  • 2002 - ŚMIERĆ NA 5 Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia, Animacja,
  • 2000 - WŚRÓD NOCNEJ CISZY Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 2000 - MOJEJ MAMIE I SOBIE Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 1999 - SZOP, SZOP, SZOP, SZOPĘ... Reżyseria, Scenariusz, Animacja, Light open society,
  • 1999 - NIENAWIDZĘ Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 1999 - FROM THE GREEN HILL Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 1998 - CZASY PRZESZŁY Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 1998 - ALLEGRO MA NON TROPPO Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
  • 1996 - SPRAWIEDLIWOŚĆ Reżyseria, Scenariusz, Animacja,
Nagrody filmowe
  • 2005 - NIESTETY Chicago (MFF) "Złoty Hugo" w kategorii: najlepszy film animowany
  • 2001 - WŚRÓD NOCNEJ CISZY Paryż (Europejski Festiwal Filmów Niezależnych) nagroda w kategorii: najlepszy film animowany
  • 2001 - WŚRÓD NOCNEJ CISZY Gdańsk (Festiwal Polskich Wideoklipów "Yach Film") nagroda "Drewniany Yach" dla teledysku ciekawego a niedostrzeżonego przez jury
  • 2000 - FROM THE GREEN HILL Gdańsk (Festiwal Polskich Wideoklipów "Yach Film") nagroda w kategorii: animacja
  • 1999 - NIENAWIDZĘ Gdańsk (Festiwal Polskich Wideoklipów "Yach Film") nagroda w kategorii: animacja
  • 1998 - ALLEGRO MA NON TROPPO Gdańsk (Festiwal Polskich Wideoklipów "Yach Film") nagroda w kategorii: animacja
  • 1996 - SPRAWIEDLIWOŚĆ Gdańsk (Festiwal Polskich Wideoklipów "Yach Film") nagroda w kategorii: animacja



Zdzisław Kudła ur. 06.07.1937 r. w Wesołej woj. podkarpackie, absolwent Wydziału Malarstwa ASP w Krakowie.
W 1963 roku rozpoczyna pracę w Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku - Białej, najpierw na stanowisku dekoratora, a po debiucie w 1968 roku filmem "ARENA" na stanowisku reżysera.
Reżyser, scenarzysta, scenograf, zrealizował 27 filmów. Laureat wielu nagród festiwalowych krajowych (Kraków, Poznań, Katowice,) i zagranicznych (Barcelona, Belgrad, Nyon, Sofia, Ottawa, Ostrawa, Oberhausen, Chicago). Laureat nagrody Ministra Kultury i Sztuki.
Od 1992 roku dyrektor Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej.

Ważniejsze filmy :

  • Bruk (1971),
  • Szum lasu ( 1972),
  • Kwiat ( 1973)
  • Impas (1975),
  • Jak wyginęły mamuty ( 1976) z Br. Zemanem
  • Kat ( 1977) z Fr. Pyterem
  • Zamiana (1978) z Fr. Pyterem
  • Porwanie w Tiutiurlistanie ( 1986) z Fr. Pyterem
  • Karaluch (1987),
  • Bez powrotu Panie Z ( 1992 )
  • Ergo sum" ( 2005).

Nagrody filmowe:

  • 1972 BRUK (Kudła Z.) Oberhausen (MFFK) Wyróżnienie Jury Ewangelickiego
  • 1972 BRUK (Kudła Z.) Barcelona (MFFA) Złoty Wiatrak
  • 1972 ŻYWA WYSTAWA Nagroda Przewodniczącego CRZZ za twórczość filmową w dziedzinie filmu animowanego
  • 1973 BRUK (Kudła Z.) Montreal (MFF poświęconych środowisku człowieka) Wyróźnienie
  • 1973 SZUM LASU Syrenka Warszawska (Nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) przyznana podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Krakowie
  • 1973 SZUM LASU Nyon (MFFD) I Nagroda Jury Młodzieżowego w kategorii filmów animowanych
  • 1974 KŁOPOTY Z WYKRESEM Sofia (MFF na temat ochrony pracy) Złoty Medal
  • 1974 KŁOPOTY Z WYKRESEM Nagroda Centralnej Rady Związków Zawodowych najlepszy film z dziedziny ochrony pracy
  • 1975 SZUM LASU Belgrad MFFEkologicznych) Plakietka
  • 1985 PORWANIE W TIUTIURLISTANIE Nagroda Szefa Kinematografii w dziedzinie filmu animowanego za reżyserię
  • 1986 PORWANIE W TIUTIURLISTANIE Poznań (FF dla Dzieci) "Brązowe Koziołki" za scenariusz
  • 1988 PORWANIE W TIUTIURLISTANIE Chicago (MFF) Grand Prix "Złoty Hugo"
  • 1989 KARALUCH. BLATTA ORIENTALIS Bielsko-Biała (Biennale FA "Fazy") Nagroda za scenariusz

 

Piotr Dumała - ur. 1956. Absolwent (1982) wydziału konserwacji Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie (specjalizacja: konserwacja rzeźby w kamieniu). Tamże studiował także w pracowni filmu animowanego prof. Daniela Szczechury, którego był następnie asystentem. Debiutem profesjonalnym w animacji Dumały była Lykantropia (1981), a jego pierwszym międzynarodowym sukcesem Czarny Kapturek (1983). Szturmem do czołówki światowej dostał się w 1985 r. adaptacją Łagodnej Dostojewskiego, która przyniosła mu grad nagród festiwalowych. Uznanie i podziw budzi jego własna gipsowa technika animacji (obrazy malowane są na płytach z gipsu i poddawane przemalowywaniu, ścieraniu itp.). Dumała uczy filmu animowanego w Szwecji, na Harvardzie i w Łódzkiej Szkole Filmowej.

Filmografia:
  • 1976 Przemiana;
  • 1977 Śmierć Hindenburga;
  • 1980 Scenka rodzajowa;
  • 1981 Lykantropia;
  • 1983 Czarny Kapturek (nagrody i wyróżnienia: Warna 1983; Huesca 1984);
  • 1985 Łagodna (nagrody: Kraków 1985 3 nagrody; Tours 1985; Huesca 1985; Mannheim 1985; Hamilton 1986; Zamość 1987);
  • 1986 Nerwowe życie kosmosu (nagroda: Kraków 1987); Academy Leader Variations (jedna sekwencja w filmie zespołowym koordynowanym przez Davida Ehrlicha, nagroda: Cannes 1987);
  • 1987 Ściany (nagrody: Huesca 1988; Espinho 1988; Kraków 1988 Grand Prix; Zamość 1988 Grand Prix; Annecy 1988; Bielsko-Biała1989);
  • 1988 Wolność nogi (nagrody: Bielsko-Biała 1989 Grand Prix; Kraków 1989; Kijów 1989; Zagrzeb 1990); Declaration of Human Rights (jedna sekwencja w filmie zespołowym koordynowanym przez D. Ehrlicha);
  • 1990 Horse (dla MTV);
  • 1991 Franz Kafka (nagrody i wyrówżnienia: Stowarzyszenia Filmowców Polskich 1990; Kraków 1992; Zagrzeb 1992; Hiroszima 1992; Stuttgard 1992; Oberhausen 1992; Madryt 1992 (tytuł Najlepszego Filmu Animowanego Europy); Ottawa 1992; Espinho 1992; Odense 1993);
  • 1992-1993 Nerwowe życie 1 (serial telewizyjny, 21 odcinków);
  • 1993 Charlatan (dla MTV);
  • 1994 Nerwowe życie 2 (serial telewizyjny, 3 odcinki, nagroda: Orlando 1994);
  • 1995 Wieje piaskiem od strony wojny (teledysk, nagroda: Broadcast Design International - Gold Award);
  • 1996 Bajki z Królestwa Lailonii dla dużych i małych (czołówka do cyklu filmowego dla TV); 10-sekundowy film dla strony internetowej Absolut Vodka (nagrody: Utrecht 1996; Pasadena 1997);
  • 2000 Zbrodnia i kara (nagrody: Espinho 2001). Od 1991 około 20 czołówek dla TV i filmów reklamowych.
Repertuar

Wydarzenia

Kino

» REZERWACJA BILETÓW








www.OpenCinema.pl
Zapraszamy do współpracy przy
organizacji kina letniego



Copyright 2018 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone / Polityka RODO / Polityka Cookies