Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]



Kucharze historii

(

Ako sa varia dejiny

)
dokumentalny, Słowacja, Czechy, Austria 2009

ReżyseriaPéter Kerekes
ScenariuszPéter Kerekes
MuzykaMarek Piaček
ZdjęciaMartin Kollár
Nagrody6. Planete Doc Review 2009 (Specjalne wyróżnienie jury nagrody głównej Millennium Award)
DOK Leipzig, International Leipzig Festival for Documentary and Animated Films 2009 (Nagroda FIPRESCI)
MFF Chicago 2009 (Golden Hugo Award)
HotDocs Toronto 2009 (Specjalna Nagroda Jury)

NominacjeEuropejska Nagroda Filmowa 2009:Najlepszy europejski film dokumentalny - Prix Arte (Péter Kerekes)
Strony
oficjalne
strona zagraniczna
Czas
trwania
88 minut
DystrybutorAgainst Gravity




Ocena
Ocena widzów:
7.38  (8 głosów)
Twoja ocena: 

Opis
Zagotować, usmażyć, pokroić, posiekać, poćwiartować, wypatroszyć – zaskakujące jak język kuchni przypomina niekiedy określenia z pola walki. Właśnie kuchnię i wojnę w nieoczekiwany sposób łączy film „Kucharze historii”. Możemy się przekonać, jak bardzo niedoceniana jest rola tych, którzy zajmują na scenie wojny miejsca daleko w tyle, choć mają poważne zadanie: napełnić ogromny brzuch armii. Bohaterami filmu „Kucharze historii” są wojskowi kucharze – dla nich nie ma raczej miejsca w podręcznikach historii. Okazuje się, że kuchnie polowe odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć przemożny wpływ na losy świata. Bo jak mówi jedna z bohaterek filmu „Dobrze najedzeni żołnierze wysadzają innych w powietrze o wiele lepiej niż zwykle”.

Również największe konflikty międzynarodowe XX wieku –
II wojna światowa, wojna w Algierii 1954–1962, rewolucja węgierska 1956 roku, najazd na Czechosłowację w 1968 roku, wojna na Bałkanach w latach 1991–1995 – nie mogły obyć się bez udziału kucharzy, którzy czuwali na swoim posterunku przy garkuchniach. Szefowie kuchni polowych w surrealistycznym stylu zaprezentują nam m.in. jak przyrządzić paprykarz dla 74 tysięcy serbskich żołnierzy, coq au vin dla 500 tysięcy francuskich żołnierzy w Algierii, marynowane grzybki dla sowieckich okupantów w Czechosłowacji oraz… zatruty chleb dla oficerów SS. Z każdą sceną przygotowywanie jedzenia staje się coraz bardziej wyraźną metaforą walki. A określenie „mięso armatnie” zaczyna wydawać się coraz mniej przypadkowe…
Oglądając film „Kucharze historii” przypominamy sobie specyficzny humor Hrabala, a także atmosferę filmu „M.A.S.H.” – nie zapominamy wszakże o 60 milionach żołnierzy, którzy polegli na różnych polach walki. Nastrój absurdu i groteski nie zwalnia nas od gorzkich refleksji i niebagatelnych pytań o przepis na… życie. Czy w życiu powinniśmy trzymać się przepisów? Czy czasem możemy zrobić od nich odstępstwo? Czy rozkazy są jak przepisy? Kto powinien mieć prawo pisać książki z przepisami? Czy gdyby wszyscy kucharze zastrajkowali, to nie byłoby wojen?
Péter Kerekes z lekkością traktuje o sprawach wagi ciężkiej. Kucharze historii to po prostu majstersztyk. Wyśmienita uczta.


Dodaj opinię o filmie:

Podpis:
E-mail:


Opinie widzów:

Septimus06-09-2010, 12:35
Dokument z najwyższej półki. Konflikty XX w. od kuchni w dosłownym tego słowa znaczeniu.Sam film przypomina dobry gulasz wojskowy - "gęsta, dobrze przyprawiona forma ze smakowitymi pointami w sosie absurdu i groteski". Serdecznie polecam, bo nie często ogląda się tego rodzaju filmy.
Zobacz inne plakaty do tego filmu








Ranking filmów

1.Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie9.13
2.Fantastyczna kobieta8.86
3.The Square8.64
4.A Ghost Story8.43
5.Maudie8.38
6.Nasz najlepszy rok8.17
7.Twój Vincent7.54
8.Dwie korony4.93
9.Pierwszy śnieg4
10.Ach śpij kochanie1.64



Kinekspert

www.architektum.pl

ADS







Purpose



www.zak.lodz.pl






Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia