Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Jiri Menzel

BIOGRAFIA

Urodził się 23 lutego 1938 roku w Pradze.

Syn pisarza, dziennikarza i pracownika kinematografii, Jozefa Menzla. W latach 1958-1962 studiował w praskiej szkole filmowej FAMU pod kierunkiem Otakara Vavry. Był asystentem reżysera u Very Chytilovej przy realizacji filmu "O czymś innym" (1963). Występował w praskich teatrach. Realizował dla TV programy muzyczne. Był aktorem filmowym. Reżyserował spektakle w teatrach RFN.

Za "Pociągi pod specjalnym nadzorem" otrzymał Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego i zyskał sobie pozycję jednego z wiodących twórców czeskiej Nowej Fali, wykorzystującego bogactwo czeskiej literatury (Hrabal,Skvorecky) oraz własne pomysły. W latach 1969-1973 został skazany na milczenie za swą satyrę na stosunki w Czechach komunistycznych. Po powrocie za kamerę kontynuował swoje zainteresowanie przenoszeniem czeskiej literatury na ekran, będąc jednocześnie wiernym swojemu dotychczasowemu spojrzeniu na świat - ironicznemu, a jednocześnie pełnemu poetyckiej nostalgii i ciepła.

Powszechnie uważany jest za najważniejszego twórcę filmowego powojennych Czech i jedynego kontynuatora wielkiej tradycji czeskiej Nowej Fali. Jako aktor często pojawia się w rolach epizodycznych w filmach innych reżyserów. Grał w filmach swoich i innych twórców takich, jak: Jan Kadar i Elmar Klos ("Oskarżony", 1964), Hynek Bočan ("Nikt się śmiać nie będzie", 1965), Vera Chytilova ("Gra o jabłko", 1976). Najbardziej spektakularny sukces aktorski zanotował w filmie Costy-Gavrasa "Mała Apokalipsa" (1992).

Wybrana filmografia:
  • 1994 - "Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina"
  • 1991 - "Zebracka opera"
  • 1990 - "Skrivanci na niti"
  • 1989 - "Konec starych casu"
  • 1986 - "Wsi moja sielska, anielska" ("Vesnicko ma strediskova")
  • 1983 - "Święto przebiśniegu" ("Slavnosti snezenek")
  • 1980 - "Postrzyżyny" ("Postriziny")
  • 1978 - "Cudowni mężczyźni z korbką" ("Bajecni muzi s klikou")
  • 1976 - "Na skraju lasu" ("Na samote u lesa")
  • 1974 - "Kto szuka złotego dna" ("Kdo hleda zlate dno")
  • 1967 - "Kapryśne lato" ("Rozmarne leto")
  • 1966 - "Pociągi pod specjalnym nadzorem" ("Ostre sledovane vlaky") - "Oscar"
  • 1965 - "Zbrodnia w żeńskiej szkole" ("Zlocin v divci skole") tytułowy epizod - inne epizody zrealizowali: I. Novak. L. Rychman
  • 1965 - "Perły na dnie" - nowela "Śmierć pana Baltazara" ("Perlicky na dne" - ep. "Smrt pana Baltazara") - inne epizody zrealizowali: J. Němec, E. Schorm, V. Chytilova, J. Jireą
  • 1963 - "Umrel nam pan Foerster" - krótkometrażowy
Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia