Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Kira Gieorgijewna Muratowa

BIOGRAFIA

Zawód: reżyser filmowy
Data i miejsce urodzenia: 15 listopada 1934 w Sorokach (Mołdawia)
Znak zodiaku: Koziorożec

Po studiach filologicznych na moskiewskim uniwersytecie 1962 ukończyła WGIK pod kierunkiem Siergieja Gierasimowa. W 1961 rozpoczęła pracę w Odeskiej Wytwórni Filmów Fabularnych, w której zrealizowała wszystkie swoje filmy. Debiutowała w 1965 „Zdradzoną ziemią” (wspólnie z ówczesnym mężem, Aleksandrem Muratowem), która ukazywała patologie kołchozowej społeczności. Jej dwa kolejne filmy, wnikliwe studia psychologiczno-obyczajowe - dylogię „Krótkie spotkania”, w których główną rolę męską zagrał popularny, ale zbuntowany radziecki idol Władimir Wysocki, i „Długie pożegnania” - zatrzymała cenzura z powodu "nieprawomyślności", a ich premiera odbyła się dopiero 1987, w okresie pierestrojki. Film wśród szarych kamieni został do tego stopnia zmasakrowany przez cenzurę, że Muratowa zdecydowała się na podpisanie go pseudonimem. Najgłośniejszym jej filmem jest „Syndrom asteniczny” (Srebrny Niedźwiedź MFF w Berlinie Zachodnim), oryginalny i boleśnie przenikliwy obraz zawinionej przez komunizm moralnej destrukcji i anomii społeczeństwa radzieckiego, egzystującego w duchowej próżni. Kontynuację tej wizji w wymiarze jednostkowym przedstawiła w filmie „Zakochany milicjant”, który stanowi na pozór komediowy portret homo sovieticus. W ostatnich filmach - ekscentrycznych „Pasjonatach”, wystudiowanych „Trzech historiach”, groteskowych „Ludziach drugiej kategorii” - Muratowa konsekwentnie pogłębia i poddaje moralnemu osądowi rozpaczliwie nihilistyczny obraz postkomunistycznej rzeczywistości. Mimo uznania na arenie międzynarodowej i aplauzu krytyki jej nonkonformistyczna twórczość nadal bywa blokowana w dzisiejszej Rosji. (Opracował: Prof. dr hab Tadeusz Szczepański)

Filmografia:

2007: Dwa w jednym (Dva v odnom)
2005: Spravka
2004: Nastroyshchik
2002: Tematy z Czechowa (Chekhovskie motivy)
2001: Ludzie drugiej kategorii (Vtorostepennyye lyudi)
1999: Lyst do Ameryky
1997: Trzy opowieści (Tri istorii)
1994: Pasjonaci (Uvlecheniya)
1992: Chuvstvitelnyy militsioner
1989: Syndrom asteniczny (Astenicheskiy sindrom)
1987: Peremena uchasti
1983: Sredi serykh kamney
1979: Poznavaya belyy svet
1972: Russia
1971: Długie pożegnania (Dolgie provody)
1967: Krótkie spotkania (Korotkiye vstrechi)
1964: Nash chestnyy khleb
1962: U krutogo yara

Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia