Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Witold Leszczyński

BIOGRAFIA

Zawód: reżyser, scenarzysta, operator filmowy
Data i miejsce urodzenia: 16 sierpnia 1933 w Łodzi
Data i miejsce śmierci: 1 września 2007 w Łodzi
Znak zodiaku: Lew

Leszczyński był jednym z najoryginalniejszych polskich reżyserów. Jego kino kojarzy się z niezwykle wrażliwym spojrzeniem na ludzi żyjących w głębokiej harmonii z naturą. Carl Dreyer mówił: "Interesuje mnie nie obraz akcji, lecz akcja obrazu". Leszczyński często powoływał się na to zdanie. Jego filmy mają zazwyczaj staranną kompozycję obrazów, uporządkowanych, oczyszczonych ze zbędnych detali. Reżyser powiedział w początkach swojej kariery:

"Interesuje mnie kino osobiste. Chcę robić tylko takie filmy, które mnie żywo obchodzą - zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o formę."

W latach 1951 – 55 Leszczyński studiował na wydziale elektroniki Politechniki Warszawskiej. Po ukończeniu studiów pracował jako inżynier elektroakustyk w kinematografii. Podjął również studia na wydziale reżyserii PWSTViF w Łodzi, które ukończył w 1962 r., choć dyplom zrobił 5 lat później. Wkrótce po rozpoczęciu studiów w łódzkiej filmówce nawiązał współpracę reżyserską przy filmie "Mansarda" i współpracę operatorską przy filmie "Przygoda noworoczna". W 1967 zadebiutował filmem "Żywot Mateusza" z niezapomnianym Franciszkiem Pieczką w roli tytułowej, za który dostał Nagrodę im. Andrzeja Munka (przyznawaną przez PWSFTViT). Leszczyński nie tylko jest autorem scenariusza i reżyserem "Żywota Mateusza", ale zagrał w tym filmie również drobny epizod - mężczyznę w zagranicznym samochodzie.

Potem Witold Leszczyński wyreżyserował i napisał scenariusz do kolejnych dwóch filmów: "Rewizji osobistej" (1972) i "Rekolekcji" (1977). Była autorem zdjęć do "Pełni" (1979). W 1981 stworzył "Konopielkę" na podstawie książki Edwarda Redlińskiego, ze wspaniałą kreacja Krzysztofa Majchrzaka. Na FPFF w Gdyni w 1984 roku Leszczyński otrzymał za ten film Nagrodę Główną Jury. Dwa lata później, na tym samym festiwalu, otrzymał Grand Prix za najlepszy film - tym razem za "Siekierezadę". Za ten obraz otrzymał również Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii za najwybitniejsze osiągnięcia programowe w dziedzinie filmu. W 1993 roku Leszczyński wyreżyserował "Kolosssa". W 2001 powstało "Requiem". Jego ostatnim, niedokończonym niestety projektem, był obraz pt. "Stary człowiek i pies", nad którym rezyser zaczął pracę w roku 2007. Film już po jego śmierci dokończył Andrzej Kostenko.

Filmografia:

2007: Stary człowiek i pies
2001: Requiem
1993: Kolos (Koloss)
1985: Siekierezada
1981: Konopielka
1978: Przemysłowy instytut elektroniki - 78
1977: Rekolekcje
1972: Rewizja osobista
1967: Żywot Mateusza
1961: Skowronek - etiuda
1960: Zabawa - etiuda
1959: Portret mężczyzny z medalem - etiuda

Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia