Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Wim Wenders

BIOGRAFIA

Jeden z najbardziej znanych reżyserów współczesnego kina niemieckiego, reżyser, scenarzysta, producent, eksperymentator. Twórca zafascynowany zarówno kulturą popularną i kinem gatunków jak również nowymi mediami. Urodził się 14 sierpnia 1945 roku w Dusseldorfie. Studiował medycynę i filozofię. Przerwał naukę i wyjechał do Paryża. Po powrocie do Niemiec ukończył reżyserię w Akademii Filmowej i Telewizyjnej w Monachium (1970). W latach 1968-72 pracował jako krytyk filmowy dla czasopism "Filmkritik" i "Süddeutsche Zeitung".

Już na początku swej kariery zwrócił na siebie uwagę krytyki, obrazem "Die Angst des Tormanns beim Elfmeter" (1971). Film oparty ostał na podstawie powieści Petera Handke, z którym Wenders współpracował ponownie przy "Wings of Desire" (1988). Po nieudanej "Szkarłatnej literze" (1973), nakręcił trylogię kina drogi: "Alicja w miastach" (1974), "Fałszywy ruch" (1975) i "Kings of the Road (1976). Już od początku swojej kariery przejawiał zafascynowanie kulturą amerykańska. Pojechał tam w 1978 roku na zaproszenie Francisa Forda Coppoli, ale ich wspólny projekt "Hemmersa" poróżnił artystów. W USA kręci m.in. "amerykańskiego przyjaciela" gdzie poraz kolejny analizuje różnice między kulturą dwóch kontynentów, starego i nowego. W roku 1984 Wenders zdobył Złotą Palmę w Cannes za obraz "Paryż, Teksas" film drogi rozgrywający się na amerykańskiej prerii gdzie łączy elementy kina drogi, surrealizmu i kina autorskiego. W !987 roku realizuje swój najsłynniejszy film "Niebo nad Berlinem", historie anioła, który zakochany w życiu ziemskim decyduje się na zostanie człowiekiem. To zarówno poetycka opowieść o alienacji i zagubieniu człowieka jak i fresk o tajemniczym mieście Berlinie. Film został nagrodzony w Cannes za najlepszy scenariusz i wszedł do kanonu obowiązkowych lektur filmowych. Jego filmy pod płaszczykiem opowieści o miłości, filmu drogi czy dramatu sensacyjnego, analizują postawy ludzkie, miejsce człowieka w świecie i rozważania na temat medium jakim jest kino. Autotematyzm z czasem stanie się obsesją reżysera, której poświęci się nie tylko realizując filmy ale też instalacje multimedialne. Po powrocie do Berlina realizuje "Wings of Desire", które to dzieło przyniosło mu nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu w Cannes w 1987 roku i zaowocowało sequelem w roku 1993, "Tak daleko, tak blisko". W filmie "Po tamtej stronie chmur" zastępuje w roli reżysera sparaliżowanego Michelangelo Antonioniego tworząc wespół ze swoim mistrzem niezwykle przejmujący film. Jego dokumentalny film o kubańskich muzykach zebranych przez Ry Coopera "Buena Vista Social Club" rozpoczął renesans tej muzyki na świecie. Współpraca z liderem zespołu U2 Bono, zaowocowała niezwykle popularnym The Million Dollar Hotel (2000). Lada dzień na nasze ekrany wejdzie najnowszy film reżysera "Nie wracaj w te strony", z którym Wenders gościł na ostatnim Warszawskim Festiwalu Filmowym.

Filmografia:
  1. "Nie wracaj w te strony" (2005)
  2. Land of Plenty (2004)
  3. The Soul of a Man (2003)
  4. U2: The Best of 1990-2000 (2002)
  5. "10 minut później: Trąbka" (2002) (epizod "Twelve Miles to Trona")
  6. Viel passiert - Der BAP-Film (2002)
  7. The Million Dollar Hotel (2000)
  8. Buena Vista Social Club (1999)
  9. Willie Nelson at the Teatro (1998)
  10. "Koniec przemocy" (1997)
  11. Lumière et compagnie (1996)
  12. Die Gebrüder Skladanowsky, (1995)
  13. "Po tamtej stronie chmur" (1995)
  14. "Lisbon Story" (1994)
  15. "Tak daleko, tak blisko" (1993)
  16. Arisha, der Bär und der steinerne Ring (1992)
  17. "Aż na koniec świata" (1991)
  18. "Red Hot and Blue" (1990) (TV)
  19. "Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten" (1989)
  20. "Niebo nad Berlinem" (1987)
  21. "Tokyo-Ga" (1985)
  22. "Paris, Texas" (1984)
  23. "Docu Drama" (1984)
  24. "Stan żeczy" (1982)
  25. "Hammett" (1982)
  26. "Pokój 666" (1982) (TV)
  27. "Reverse Angle" (1982) (TV)
  28. "Film Nicka" (1980)
  29. "Amerykański przyjaciel" (1977)
  30. "Z biegiem czasu" (1976)
  31. "Fałszywy ruch" (1975)
  32. "Alicja w miastach" (1974)
  33. "Szkarłatna litera"(1973)
  34. "Strach bramkarza przed jedenastką" (1972)
  35. "Summer in the City" (1970)
  36. "Alabama: 2000 Light Years From Home" (1969)
  37. "Polizeifilm" (1969) (TV)
  38. "Silver City" (1969)
  39. "Drei Amerikanische LP's" (1969) (TV)
  40. "Same Player Shoots Again" (1968)
  41. "Klappenfilm" (1968)
  42. "Victor I." (1968)
  43. "Schauplätze" (1967)
Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia