Ta strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. [X]


Biografia
Woody Allen
więcej
Pedro Almodóvar
więcej
Robert Altman
więcej
Michelangelo Antonioni
więcej
Julian Antoniszczak
więcej
Andrzej Barański
więcej
Stanisław Bareja
więcej
Matthew Barney
więcej
Marco Bellocchio
więcej
Ingmar Bergman
więcej
Bernardo Bertolucci
więcej
Joel i Ethan Coen
więcej
Sofia Coppola
więcej
Franco de Pena
więcej
Doris Dörrie
więcej
Federico Fellini
więcej
Tony Gatlif
więcej
Aleksiej German
więcej
Sławomir Grünberg
więcej
Dušan Hanák
więcej
Jim Jarmusch
więcej
Wojciech Jerzy Has
więcej
Aki Kaurismaki
więcej
Bartosz Kędzkierski
więcej
Krzysztof Kieślowski
więcej
Takeshi Kitano
więcej
Jan Jakub Kolski
więcej
Stanley Kubrick
więcej
Akira Kurosawa
więcej
Emir Kusturica
więcej
Mike Leigh
więcej
Claude Lelouch
więcej
Witold Leszczyński
więcej
Lech Majewski
więcej
John Malkovich
więcej
Jiri Menzel
więcej
Andrzej Munk
więcej
Kira Gieorgijewna Muratowa
więcej
Jaromir Nohavica
więcej
Manoel de Oliveira
więcej
Chan-wook Park
więcej
Alan Parker
więcej
Pier Paolo Pasolini
więcej
Paweł Pawlikowski
więcej
Roman Polański
więcej
Volker Schlöndorff
więcej
Ulrich Seidl
więcej
Jim Sheridan
więcej
Andriej Siergiejewicz Michałkow-Konczałowski
więcej
Aleksander Sokurow
więcej
István Szabó
więcej
Lars von Trier
więcej
Francois Truffaut
więcej
Gus Van Sant
więcej
Alex van Warmerdam
więcej
Luchino Visconti
więcej
Wim Wenders
więcej
Wojciech Wiszniewski
więcej
Przemysław Wojcieszek
więcej
Petr Zelenka
więcej
Jan Švankmajer
więcej
Andrzej Żuławski
więcej


Mike Leigh

BIOGRAFIA

Urodzony 20 lutego 1943 roku w Salford w Wielkiej Brytanii. Studiował reżyserię w London Film School. W 1966 roku wystawił swoją pierwszą sztukę teatralną Box Play. W kinie debiutował w 1971 roku filmem Bleak Moments. Nie mogąc znaleźć pieniędzy na swój kolejny film, pracował dla telewizji. Do kina powrócił w 1988 roku filmem Wysokie aspiracje, za które otrzymał na MFF w Wenecji 1988 nagrodę FIPRESCI. W 1993 roku otrzymał na MFF w Cannes nagrodę za reżyserię Nagich.

Największą sławę przyniósł mu film Sekrety i kłamstwa, który w 1996 zdobył na MFF w Cannes Złotą Palmę i nagrodę jury ekumenicznego, nominację do Oscara (m.in. za najlepszą reżyserię) oraz nagrodę BAFTA 1997 dla najlepszego brytyjskiego filmu. Obraz Topsy-Turvy nagrodzony został w Wenecji i nominowany do Oscara za scenariusz. W 1999 roku na festiwalu Camerimage razem ze swoim wieloletnim współpracownikiem, Dickiem Pope'm, został wyróżniony nagrodą specjalną dla najlepszego duetu: reżyser-operator.

Leigh porusza w swoich filmach problemy społeczne. Uznawany jest za jednego z najlepszych obserwatorów życia angielskiej klasy średniej.

Filmografia

The Wednesday Play (1964, serial TV)
Play for Today (1970, serial TV)
Bleak Moments (1971)
Hard Labour (1973, TV)
The Permissive Society (1975, TV)
Nuts in May (1976, TV)
Knock for Knock (1976, TV)
Abigail's Party (1977, TV)
Kiss of Death (1977, TV)
Who's Who (1979, TV)
Grown-Ups (1980, TV)
Meantime (1981, TV)
Home Sweet Home (1982, TV)
The Five Minute Films (1982, TV)
Four Days in July (1985, TV)
The Short and Curlies (1987, TV)
Wysokie aspiracje / High Hopes (1988)
Życie jest słodkie / Life Is Sweet (1990)
Two Mikes Don't Make a Wright (nowela, A Sense of History) (1992)
Nadzy / Naked (1993)
Sekrety i kłamstwa / Secrets & Lies (1996)
Współlokatorki / Career Girls (1997)
Topsy-Turvy (1999)
Wszystko albo nic / All or Nothing (2002)

Copyright 2000 © Kino Charlie - Wszelkie prawa zastrzeżone - Projekt i wykonanie CharlieWebmedia